Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 21 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Storm in het hele land: rondvliegende dakpannen, schade en gewonden

Afgelopen nacht heeft er een flinke storm door ons land gewoed, met op sommige plekken grote schade en zelfs gewonden tot gevolg. De politie, brandweer en andere hulpdiensten moesten meerdere malen uitrukken.

En ook vandaag zal de harde wind nog aanhouden, meldt het KNMI.

Schade en gewonden door storm

Vooral in het Zuid-Hollandse Barendrecht veroorzaakte de harde wind en stevige regen veel schade. Onder andere tuinhuisjes en trampolines werden vernield en vlogen door de lucht, bomen vielen om en kwamen op auto’s terecht. De precieze omvang van de schade is nog niet duidelijk, maar bewoners en hulpdiensten vermoeden dat ze het grootste deel van donderdag bezig zullen zijn met opruimen.

„Van meerdere huizen zijn dakpannen afgeblazen. De brandweer inventariseert op dit moment waar de schade het grootst is”, zegt de woordvoerder van de veiligheidsregio. Naast schade zijn er ook vier gewonden in de plaats gemeld, waarvan er een is afgevoerd naar het ziekenhuis.

Ook vandaag slecht weer en code geel

Maar ook in de rest van het land zijn de gevolgen van de storm te merken. Omgewaaide schuttingen en bomen en rondvliegende dakpannen: de hulpdiensten hadden het druk. Het was dan ook een heftige storm, want in Hoek van Holland werd er door Weer.nl een noordwesterstorm met windvlagen van wel 100 kilometer per uur gemeten. Ook is er veel regen gevallen: in het noorden en westen van het landen was dat in de vroege ochtend al meer dan 40 millimeter.

Dat is onder andere te merken aan het auto- en treinverkeer. ProRail meldt op Twitter dat er vertraging kan zijn omdat er op veel plekken grote takken of bomen op de rails terecht zijn gekomen als gevolg van de harde wind. Ook op de autowegen was er een extra drukke ochtendspits. Een woordvoerster van de ANWB meldt dat er rond 08.15 uur in totaal maar liefst 330 kilometer aan files in het land stond.

Veel beter zal de situatie vandaag niet worden. Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgeroepen, en verwacht dat de wind de rest van de dag aanhoudt. Op Twitter ziet men de lol er wel van in: „Ik vertrok om 08.00 uur naar werk, en kwam om 07.59 aan?”. Benieuwd of we dit soort weersverschijnselen ook in de winter kunnen verwachten? Meteorologen van Weer.nl deden een voorspelling.

Een goede dosis vitamine D in het najaar: tips in de Portugese kustplaats Costa da Caparica

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Storm in het hele land: rondvliegende dakpannen, schade en gewonden
Sluiten