Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 26 okt 2021

Advocaat: ‘Slachtoffer tramincident was stomdronken en verloor evenwicht’

De verhalen die rondgaan over de 15-jarige jongen die verdacht wordt van betrokkenheid bij het tramincident in Den Haag, kloppen niet. Het is niet waar dat de minderjarige jongen uit Den Haag het slachtoffer vorige week maandag moedwillig voor de tram heeft geduwd. De 39-jarige Pawel Bernat die daarbij overleed, was „stomdronken” en „verloor zijn evenwicht”. Dat zegt Hugo Bakker, de advocaat van een van de vrienden van de verdachte.

De 15-jarige verdachte die momenteel vastzit voor het fatale incident, zou volgens hem een afwerend gebaar hebben gemaakt. Hij deed dat vanwege het gedrag van Pawel, die zich aan meerdere mensen bij de tramhalte zou hebben opgedrongen. „Hij sloeg alleen de hand van het slachtoffer weg”, zegt de advocaat tegen het AD. Daardoor viel de Poolse man voor een aankomende tram.

Vriend van verdachte tramincident: ‘Slachtoffer rook naar alcohol’

Volgens de advocaat van de 18-jarige vriend van de verdachte was de man erg dronken. „Hij rook sterk naar alcohol en uit zijn gedrag bleek dat hij te veel op had. Eerder viel hij ook al een andere meneer lastig.” Het is niet bekend of de Poolse man zonder vaste woon- of verblijfplaats inderdaad een hoog alcoholpromillage in zijn bloed had. Het Openbaar Ministerie (OM) wil niet zeggen of zijn bloed is onderzocht.

Wel bevestigt het OM dat de Poolse man de jongens „meerdere keren heeft opgezocht”. De 15-jarige jongen sloeg in reactie daarop een ‘priemende vinger’ van het slachtoffer weg. Daardoor verloor hij zijn evenwicht en viel hij op de trambaan, aldus de advocaat.

Dashcambeelden van tramincident

De advocaat verwijst naar dashcambeelden van een geparkeerde auto bij de trambaan. De dashcam zou het incident hebben vastgelegd. Daaruit zou blijken dat het slachtoffer niet onder de tram is geduwd, maar dat hij zijn evenwicht verloor. Het OM zei vorige week overigens dat uit onderzoek naar voren kwam dat de 15-jarige jongen het slachtoffer wél had geduwd.

De verdachte zit nog altijd vast voor doodslag. Hem wordt verweten dat hij door de duw doelbewust het risico op het overlijden van de man heeft aanvaard. Twee vrienden van de verdachte, een 18-jarige jongen en een andere jongen van 15, zijn inmiddels vrijgelaten en niet langer verdacht van het veroorzaken van een dodelijk incident. Wel wordt ze verweten dat ze de man hebben achtergelaten zonder hulp te bieden. Ze kunnen daarvoor worden vervolgd of een boete krijgen.

Advocaat Klaas Renssen van de eerder vrijgekomen 15-jarige jongen wil niet ingaan op de verklaring van de 18-jarige jongen. Wel laat hij weten dat zijn cliënt degene is die zich maandagavond uit eigen beweging na het incident als eerste bij de politie meldde om zijn verhaal te doen.

Advocaat vrijgelaten jongen wil klacht indienen

De advocaat van de 18-jarige jongen wil een klacht indienen. De jongen is volgens hem veel te lang vastgehouden in beperkingen. Dat terwijl al eerder duidelijk zou zijn geweest dat hij niets te maken had met het dodelijke incident.

Advocaat Renssen overweegt niet om een klacht in te dienen over het vasthouden in beperkingen. Hij is juist tevreden over de gang van zaken. Nadat beelden van het incident aan de cliënt en zijn advocaat werden getoond, is de 15-jarige snel vrijgelaten, zegt de advocaat. „Hij kan nu gewoon naar school.”

Stille tocht

Aankomende zaterdag organiseert stichting Samen Onze Solidariteit een stille tocht voor de Poolse man. De stichting zet zich in voor migranten uit Midden- en Oost-Europa in Nederland. De stille tocht is ter nagedachtenis aan de overledene. Ook wil de stichting aandacht vragen voor de belangen van migranten zonder vaste woon- en verblijfplaats.

‘Man in Den Haag onder tram geduwd en overleden’, drie jongens aangehouden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Advocaat: ‘Slachtoffer tramincident was stomdronken en verloor evenwicht’
Sluiten