Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 11 okt 2021

Wetenschappers steeds vaker bedreigd, universiteiten nemen maatregelen

Wetenschappers krijgen naar aanleiding van media en andere publieke optredens steeds vaker te maken met bedreiging, intimidatie en haatreacties. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) neemt nu extra maatregelen tegen deze bedreiging.

Maatregelen tegen bedreiging wetenschappers

De maatregelen waar de VSNU mee komt bevatten onder andere trainingen in onlineweerbaarheid en psychologische hulp universiteitsmedewerkers. Ook gaan universiteiten voortaan aangifte doen van iedere vorm van bedreiging en intimidatie tegen wetenschappers.

Volgens de koepelorganisatie zijn deze maatregelen nodig omdat steeds meer wetenschappers te maken krijgen met haatreacties, bedreiging, stalking, inbraak en fysiek of seksueel geweld. „Zo werden wetenschappers thuis opgezocht, ontvangen OMT-leden bij voortduring bedreigingen en ontvangen wetenschappers regelmatig scheldkanonnades op social media of per e-mail, als zij zich in gevoelige debatten mengen”, aldus de vereniging.

Wetenschappers beschermen

VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg zegt in een persbericht: „We juichen het toe dat onze wetenschappers hun kennis en inzichten ten dienste van de samenleving inzetten. Maar wanneer dat leidt tot intimidatie en bedreiging vatten wij dat op als een regelrechte aanval op de academische vrijheid én de vrijheid van meningsuiting. Met deze maatregelen willen wij onze wetenschappers beschermen en steunen en bedreigingen aan de kaak stellen.”

Zero tolerancebeleid

Vanaf nu gaan universiteiten een ‘zero tolerancebeleid’ voeren in zulke situaties, meldt de VSNU. Daarnaast wordt er een platform opgezet dat de informatie-uitwisseling tussen de politie en justitie moet bespoedingen, onder de naam van WetenschapVeilig. Dit is een idee naar aanleiding van het platform PersVeilig, dat werd opgezet om journalisten te beschermen tegen geweld, bedreiging en intimidatie.

„Academici moeten veilig hun werk kunnen doen. Met deze handreiking worden concrete stappen gezet ter preventie, tijdens incidenten en na afloop van bedreigingen van wetenschappers”, aldus Duisenberg. De extra maatregelen worden vandaag om 14.00 uur aangeboden aan minister Van Engelshoven en verschillende wetenschappers.

Politiechef maakt zich zorgen om criminaliteit: ‘We zijn geen rustig eilandje meer in Europa’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wetenschappers steeds vaker bedreigd, universiteiten nemen maatregelen
Sluiten