Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 8 okt 2021

‘Kabinet wil coronapas ook in november mogelijk nog verplicht stellen’

Wie dacht – of misschien wel had gehoopt – dat de coronapas na 1 november verleden tijd zou zijn, komt van een koude kermis thuis. Het kabinet durft de maatregel begin november namelijk niet te schrappen als de druk van coronapatiënten op de zorg blijft zoals die nu is. Dat zeggen bronnen bij het kabinet tegen De Telegraaf.

Er komt mogelijk wel een verandering aan. Het kabinet zou iets willen doen aan de maximale bezetting van 75 procent die concertzalen zonder vaste zitplaatsen nog moeten hanteren. Het kabinet beslist waarschijnlijk op 5 november over het al dan niet schrappen of aanpassen van de resterende coronamaatregelen. Daarvan is de coronapas de belangrijkste.

Sinds 25 september is de coronapas in Nederland verplicht. Wil je (binnen) uit eten, naar het theater of naar een sportwedstrijd: QR-code laten zien. Dat kan op je smartphone of afgedrukt op papier.

‘Kabinet wil coronapas ook in november nog verplicht stellen’

Toen demissionair premier Mark Rutte de invoer van de coronapas aankondigde, zei hij: „Het woord ‘coronatoegangsbewijs’ krijgt geen eigen Wikipedia-pagina”. Daarmee bedoelde hij dat het een tijdelijke maatregel zou zijn. Begin november zou het kabinet opnieuw advies vragen van het Outbreak Management Team over de coronapas. Dan is er ook weer een nieuw „weegmoment” en kort daarna weer een persconferentie, zei Rutte. De kans bestaat dus dat we ook in november de coronapas nog moeten laten zien.

Wel dus mogelijk een „bescheiden versoepeling” op de maximale bezetting voor overdekte evenementenlocaties en concertzalen zonder vaste zitplaatsen tot driekwart van de capaciteit, zodat evenementenlocaties als Ahoy en Ziggo Dome weer hun zalen kunnen uitverkopen.

Na de eerste week coronapas was demissionair zorgminister Hugo de Jonge maar wat tevreden. „Onder de streep is het hartstikke goed gegaan”, zei hij toen, ondanks de overbelasting van de CoronaCheck-app in het begin. Destijds zei hij dat „een volgende stap” zou zijn om de coronapas op minder plekken verplicht te stellen. Of alleen op plekken waar „heel grote groepen” bij elkaar komen.

Zoektocht naar verdwenen Andre Hazes Jr. gaat door met mogelijke tip

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Kabinet wil coronapas ook in november mogelijk nog verplicht stellen’
Sluiten