Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 23 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Huisarts in Staphorst vaccineert stiekem: ‘Mensen zijn bang voor oordeel van gemeenschap’

Een huisarts in Staphorst zegt in de Volkskrant dat hij bij patiënten thuis langsgaat om hen stiekem het vaccin te geven. In de Bijbelvaste gemeente in Overijssel is het taboe op vaccineren volgens hem nog altijd erg groot.

„Ik heb patiënten die zich wel willen laten prikken, maar doodsbang zijn voor het oordeel van de gemeenschap. Daarom ga ik binnenkort bij hen thuis langs om hen stiekem het vaccin te geven”, zegt Reza Pezeshki Nia in de krant.

‘Vaccin door de duivel uitgevonden’

De huisarts zegt te hebben gehoord dat het veertig jaar geleden tijdens de polio-epidemie niet veel anders ging. „Overigens vertelde een oudere patiënt dat Staphorsters tijdens de polio-epidemie al naar andere dorpen gingen om zich in het geheim te laten prikken. Wat dat betreft is hier in veertig jaar tijd weinig veranderd.”

Ook probeert Nia patiënten die zich liever niet laten inenten, over te halen om zich toch te laten vaccineren. Dat doet hij met een verwijzing naar een verhaal uit de Bijbel over Jezus die door de duivel wordt uitgedaagd om van een tempel te springen. Jezus werpt dan tegen dat je God niet op de proef mag stellen. „Sommigen van mijn patiënten laten zich hierdoor overtuigen, maar de meesten niet. Die weten zeker dat het vaccin door de duivel is uitgevonden”, aldus Nia. „Maar hoe ze ook reageren: ik laat iedereen in zijn waarde.”

Helft coronapatiënten in Isala Ziekenhuis afkomstig uit Staphorst

De vaccinatiegraad in Staphorst is 56 procent. Landelijk is het bijna 83 procent. Het dorp kent een hoog aantal besmettingen.

Het nabijgelegen Isala Ziekenhuis in Zwolle sloeg onlangs alarm vanwege het grote aantal coronapatiënten dat zich daar aandient. Daardoor moeten inhaaloperaties van andere mensen worden afgeblazen. Een woordvoerder zei eerder tegen de Volkskrant dat de helft van de coronapatiënten in het Isala Ziekenhuis uit Staphorst komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Huisarts in Staphorst vaccineert stiekem: ‘Mensen zijn bang voor oordeel van gemeenschap’
Sluiten