Judith Tielemans
Judith Tielemans | LinkedIn Binnenland 4 okt 2021 / 07:00 uur

Hoekstra ontduikt jarenlang belasting met investering: ‘Had me beter moeten verdiepen’

Minister van Financiën Wopke Hoekstra wist naar eigen zeggen niet dat een bedrijf waar hij twaalf jaar geleden in investeerde, gevestigd was op de Britse Maagdeneilanden. Hij zegt wel zich altijd aan alle regels te hebben gehouden, en dat hij nooit winst heeft overgehouden aan de investering.

De investering kwam gisteren aan het licht, naar aanleiding van onderzoek van Trouw, Het Financieele Dagblad en onderzoeksplatform Investico. Die hadden toegang tot de Pandora Papers, een grote hoeveelheid gelekte documenten uit belastingparadijzen.

Volgens de onderzoekers had Hoekstra jarenlang een belang in een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden. De CDA-leider heeft tot oktober 2017 deel uitgemaakt van een besloten beleggingsclub die dit belastingparadijs in de Caribische Zee nog altijd gebruikt om te investeren in een safaribedrijf in Oost-Afrika.

Hoekstra zegt op Twitter dat het een investering van 26.500 euro betrof, in een „start-up voor ecotoerisme in Afrika van een vriend van mij”. De aandelen verkocht hij voordat hij minister werd. Volgens de bewindsman was zijn investering toen hij er afstand van deed 4800 euro meer waard geworden, maar doneerde hij dat geld aan „een Nederlands goed doel ten behoeven van wetenschappelijk onderzoek naar kanker”.

Hoekstra en één van de grootste belastingparadijzen ter wereld

Volgens de journalisten maakte ook president-commissaris Tom de Swaan van staatsbank ABN Amro deel uit van de besloten beleggingsclub waarbij Hoekstra betrokken was. De Swaan werd in juli 2018 door Hoekstra benoemd bij de bank. Ook oud-zakenbankier Wilco Jiskoot en Alexandra Schaapveld, commissaris bij Société Générale en tot voor kort ook bij ontwikkelingsbank FMO, zouden deel uitmaken van de beleggingsclub.

De Britse Maagdeneilanden vormen één van de grootste belastingparadijzen ter wereld. Onthullingen laten al sinds 2013 zien hoe het land corruptie en fraude helpt verhullen.

Casual kledingkeuze Hoekstra

Vorige week kwam Hoekstra ook al in het nieuws, maar wel vanwege iets heel anders. Veel mensen reageren op de casual kledingkeuze van de CDA-voorman tijdens de formatiegesprekken in Landgoed de Zwaluwenberg bij Hilversum. Op foto’s is te zien dat hij een blauw Superdry T-shirt draagt.

Twitteraars hebben veel kritiek op de casual kledingkeuze van de aanwezige politici tijdens de formatiegesprekken. Met name het T-shirt van Hoekstra valt niet in de smaak. Twitteraars maken dan ook veel grappen over zijn kledingkeuze. Ze vinden dat het net lijkt of Hoekstra een weekendje weg is met zijn ouders. „Papa Mark, Mama Sigrid en zoontje Wopke, lekker een weekendje weg op CenterParcs. Straks naar de wildwaterbaan en daarna pannenkoeken met spek eten”, schrijft iemand op Twitter.

Casual kledingkeuze Wopke Hoekstra zorgt voor hilariteit op Twitter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Hoekstra ontduikt jarenlang belasting met investering: ‘Had me beter moeten verdiepen’
Sluiten