Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 7 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Bijna de helft minder (maar peperdure) huizen in ons land te koop

De Nederlandse woningmarkt is – als het om de prijs gaat – nog altijd op hol geslagen. Echter: het aantal huizen dat in ons land te koop staat is in een jaar tijd met 44 procent gedaald.

Dat blijkt uit een rapportage van makelaarsvereniging NVM.

Huizen 19 procent duurder

De prijzen voor koopwoningen blijven onverminderd hard stijgen, meldt makelaarsvereniging NVM in zijn kwartaalrapportage. Voor bestaande huizen werd in het derde kwartaal gemiddeld 19 procent meer betaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De prijs van een nieuwbouwwoning steeg op jaarbasis met 14 procent. Verder daalde het woningaanbod in een jaar tijd met 44 procent.

De gemiddelde verkoopprijs voor een bestaande woning steeg de voorbije maanden naar 419.000 euro. Voor een nieuwbouwwoning moet gemiddeld 455.000 euro worden betaald. De NVM zag verder dat het aantal verkochte woningen in Nederland opnieuw is afgenomen. In totaal werden 32.000 huizen verkocht. Dat betekende op jaarbasis een daling met 29 procent en het laagste aantal in zes jaar tijd. Aan het einde van het kwartaal stonden 16.500 woningen te koop. Dat is het laagste aantal sinds het begin van de metingen in 1995. NVM lichtte alle bevindingen vanmorgen in een persconferentie toe.

Nederlanders die een huis zoeken zijn ontevreden

Volgens de NVM neemt de ontevredenheid bij woningzoekenden verder toe. De voornaamste reden: bij het bieden op een huis wordt de vraagprijs – heel vaak – ruimschoots overboden. Circa 80 procent van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. NVM-voorman Onno Hoes noemt dit „geen fleurig beeld”. De gekte op de huizenmarkt wordt volgens de makelaars onder andere veroorzaakt door de extreem lage hypotheekrente. Daarnaast zijn de spaartegoeden van particulieren groter dan ooit en ontwikkelt de economie zich sterk. Volgens de NVM geeft dat huizenkopers het vertrouwen om „bewust” de hoofdprijs te bieden om andere kopers af te troeven.

Hoes legt uit dat het voor verkopers van huizen gunstig kan zijn om de overwaarde nu te gelde te maken. Maar om daarna een geschikte woning te vinden, blijkt een hele opgave. Het zorgt ervoor dat mensen wel twee keer nadenken voordat ze hun huis te koop zetten. Dat belemmert volgens Hoes de doorstroming, niet alleen op de koopmarkt, maar ook tussen huur en koop. Het maakt ook de tweedeling in de samenleving tussen woningbezitters en woningzoekers groter.

Huizen staan gemiddeld 45 dagen te koop

De gemiddelde vraagprijs van alle woningen die nu te koop staan komt uit op gemiddeld 480.000 euro. Dat betekende een stijging ten opzichte van het derde kwartaal van 2020 met 6,4 procent. Daarmee is hier wel sprake van een afvlakking op de woningmarkt. Dit percentage lag lang boven de 10 procent. Gemiddeld staat een huis 45 dagen te koop. Dat is ruim een maand korter dan een jaar eerder.

Verder verkochten NVM-makelaars in het derde kwartaal bijna 8000 nieuwbouwwoningen en bouwkavels. Dat betekende een daling met 15 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het aantal nieuwbouwwoningen dat op de markt kwam nam met 28 procent af tot 7400 woningen.

Dit is waarom de huizenprijzen exploderen (en het zijn niet de beleggers)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bijna de helft minder (maar peperdure) huizen in ons land te koop
Sluiten