Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 19 okt 2021

Grapperhaus wil razendsnel 2300 plaatsen voor vluchtelingen: ‘Nood hoog’

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus heeft burgemeesters gevraagd snel 800 opvangplekken voor vreemdelingen in te richten. In de komende weken moeten er nog eens 1500 bij komen. Op sociale media reageren vooral de mensen die het liefst nul opvangplekken zien.

Dat deed Grapperhaus omdat de nood hoog is in de asielketen, laat zijn ministerie weten.

De demissionair minister deed zijn oproep in het Veiligheidsberaad, waar de burgemeesters uit alle veiligheidsregio’s overleggen. Het probleem is volgens zijn ministerie dat veel van de opvanglocaties waar nu Afghaanse evacués zitten maar korte tijd beschikbaar zijn. Er is behoefte aan plekken waar ze langer kunnen blijven. Met name opvangplaatsen voor minderjarige vreemdelingen die zonder familie naar Nederland komen, zijn nodig, zegt de minister.

Nog niet gereageerd op verzoek over vluchtelingen

Er zijn 800 extra plekken nodig op korte termijn, plus nog eens 1500 die binnen enkele weken operationeel kunnen zijn, aldus het ministerie. Die laatste categorie zou „voor een zo lang mogelijke periode” beschikbaar moeten komen. Hoe op dat verzoek is gereageerd, wilde het ministerie niet zeggen. Er wordt ook nog altijd gezocht naar 11.000 opvangplekken voor mensen die nu in de opvang zitten, maar eigenlijk zouden moeten doorstromen naar een woning. Justitie en Veiligheid deelt wekelijks de asielinstroom in ons land (asielaanvragen, herhaalde asielaanvragen, hervestiging, herplaatsing en nareizigers). Afgelopen week stond de teller op 1200. Op dit moment is de situatie in het Groningse Ter Apel vooral schrijnend. In de opvanglocatie zitten momenteel veel meer vluchtelingen dan eigenlijk kan.

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, liet weten dat de burgemeesters de door Grapperhaus aangekaarte problematiek herkennen. „Wij denken dan ook graag mee en hebben hier vervolgens afspraken over gemaakt zodat er binnen twee à drie weken 1500 vluchtelingen verspreid opgevangen kunnen worden”, aldus Bruls, die deze week ook te dealen heeft met de bijna-ramp in het voetbalstadion van NEC en supportersrellen rond de wedstrijd tegen Vitesse. Bruls wil helpen: „Zo zorgen we er samen voor dat de vluchtelingen op een humane manier opgevangen kunnen worden.”

Eind augustus deden minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) ook al een oproep aan gemeenten en provincies om op zoek te gaan naar opvanglocaties. De asielketen kan het relatief grote aantal vluchtelingen niet aan.

Situatie in Afghanistan en huizenmarkt

Dat komt deels doordat er meer mensen naar Nederland komen dan voorzien, deels door de situatie in Afghanistan en deels door de krapte op de huizenmarkt. Het is moeilijk om voor statushouders een woning te vinden, ook al hebben ze daar recht op. Ze blijven daardoor langer in de opvang dan nodig is.

Hoewel de veiligheidsregio’s formeel geen rol hebben in deze opvang, doet het kabinet een beroep op hen vanwege de oplossingsgerichtheid en kennis en ervaring van de gemeenten binnen de veiligheidsregio’s.

Op sociale media wordt behoorlijk op de oproep van Ferd Grapperhaus over vluchtelingen gereageerd. Dat is vooral voorspelbaar. Vooral mensen die vluchtelingen geen plek in ons land gunnen, laten van zich horen. Veelal anoniem.

Metro-panel: ‘Nederland is verplicht alle Afghaanse families op te vangen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Grapperhaus wil razendsnel 2300 plaatsen voor vluchtelingen: ‘Nood hoog’
Sluiten