Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 6 okt 2021

Formatieplannen informateurs: linkse partijen erbij betrekken en ‘echt iets nieuws proberen’

Informateurs Remkes en Koolmees hebben aangegeven dat ze vooral PvdA en GroenLinks graag bij de formatieonderhandelingen willen betrekken. Koolmees spreekt van een „experiment” wat betreft hun formatieplannen: een beknopt regeerakkoord en -programma is nog niet eerder gedaan.

Of de twee genoemde partijen openstaan voor de uitnodiging van de informateurs, is nog niet duidelijk.

Beknopt regeerakkoord ‘geen eenvoudige klus’

Remkes en Koolmees gaan „echt iets nieuws proberen”, zeggen ze in de persconferentie van vanochtend. „Het wordt ongetwijfeld pionieren”, aldus Koolmees. Het doel is om zo snel mogelijk een nieuw kabinet te vormen, maar hierbij de inhoud niet uit het oog te verliezen. Want snelheid „is geen garantie voor succes.” De informateurs gaan in een beknopt regeerakkoord vastleggen wat de vier coalitiepartijen, VVD, D66, CDA en CU, in de komende jaren willen bereiken.

Dit zal volgens Remkes „geen eenvoudige klus” worden, want over bepaalde moeilijke onderwerpen verschillen de partijen flink van mening. Hierbij bedoelt hij onder andere medisch ethische kwesties en de landbouw. De verleiding om een dik regeerakkoord te maken zal daarom groot zijn, denkt hij. Maar de informateur wil „niet alles dichttimmeren op de vierkante millimeter”, in dit regeerakkoord moeten ruimte blijven voor inbreng van de Tweede Kamer.

PvdA en GroenLinks betrekken bij formatieplannen

Voor die inbreng kijken Remkes en Koolmees vooral in de richting van PvdA en GroenLinks. „Zij kunnen inbreng leveren”, meent Remkes. Het is afwachten of de partijen op de uitnodiging ingaan. Eerder waren beide linkse partijen duidelijk in hun afwijzing: „Voor de PvdA is er geen enkele rol in de vorming van dit kabinet. Niet in onderhandelingen, niet in het leveren van bewindspersonen. Wij gaan de oppositie in”, schreef PvdA-leider Lilianne Ploumen toen op Twitter.

Het is daarom opmerkelijk dat de informateurs deze twee partijen wederom uitnodigen tot meeonderhandeling. Remkes zegt ervan uit te gaan dat partijen in eerste plaats op aarde zijn om verantwoordelijkheid te dragen. „Zij hebben gelegenheid om inbreng te leveren, maar ze moeten dat wel willen. We kunnen ze niet dwingen.”

Nieuwe fase in formatieonderhandelingen: ‘Zo spoedig mogelijk’ een nieuw kabinet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Formatieplannen informateurs: linkse partijen erbij betrekken en ‘echt iets nieuws proberen’
Sluiten