Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 2 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Feest Vindicat loopt uit de hand: ME aanwezig en bussen beschadigd

Bij een feest met studenten bij het Zilvermeer in natuurgebied Kardinge in Groningen was vrijdagavond de ME aanwezig. Meerdere stadsbussen zijn beschadigd geraakt. Dat bevestigt de politie na berichten van Dagblad van het Noorden en andere Groningse media. Na het feest, volgens de krant georganiseerd door studentencorps Vindicat, was er volgens de politie een grimmige sfeer, met opstootjes en vernielingen. De ME is uiteindelijk niet ingezet en er is niemand aangehouden.

Het feest bij het Zilvermeer liep rond 23.00 uur af, waarna de aanwezigen met het openbaar vervoer terug wilden naar het centrum van Groningen. Transportbedrijf Qbuzz had daarom extra stadsbussen ingezet op de route van Kardinge naar Groningen. De groep studenten bleek echter veel groter dan verwacht, waardoor veel studenten achterbleven bij het feestterrein.

Intimiderende en onveilige sfeer na feest Vindicat

De vele studenten van het feest zorgden volgens een woordvoerder van Qbuzz voor een intimiderende en onveilige sfeer in de stadsbussen, zowel voor de reizigers als de chauffeurs. „Ze namen bierflesjes en sigaretten mee de bus in, noodhamers zijn losgehaald en de luchtkranen bij de in‐ en uitstapdeuren werden losgedraaid, waardoor de bus niet verder kon.” Op sommige haltes bleven andere reizigers staan, omdat ze de bus niet in durfden of niet konden vanwege de drukte, zegt Qbuzz.

Uitzending Rambam over studentencorps maakt veel los
Studentenvereniging Vindicat in Groningen. / ANP

Rond 23.15 uur kreeg de politie een melding van een mogelijke vechtpartij bij Kardinge. Bij aankomst bij het Zilvermeer bleek het echter te gaan om vernielingen die gepleegd werden aan stadsbussen. „Om de situatie controleerbaar te houden, hebben we verzocht de ME erbij te halen”, zegt een woordvoerder van de politie. „Zij waren al aanwezig in de stad vanwege de voetbalwedstrijd FC Groningen – FC Twente die avond.”

Dienstregeling stopgezet

Op verzoek van de politie werd de dienstregeling via Kardinge vrijdagavond stopgezet. De achtergebleven studenten zijn daarna lopend naar het centrum van de stad gegaan. De politie liep met de studenten mee, om problemen op de ringweg en de busbanen te voorkomen. Rond 00.30 uur was het volgens de politie weer rustig bij Kardinge.

Het busbedrijf is bezig met een inventarisatie van de beschadigde bussen en gesprekken met de buschauffeurs over de gebeurtenis. Er zijn geen ramen ingegooid, zoals andere media melden, aldus de woordvoerder van Qbuzz.

Qbuzz bevestigt dat er is gesproken met Vindicat over de extra stadsbussen voor het feest, maar kan niet zeggen of alle studenten leden van die studentenvereniging waren. Ook de politie spreekt niet expliciet van Vindicat-leden. Vindicat was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Overlevende aanslag Parijs doet verhaal in rechtbank: “Dood bevond zich om me heen”

De Slag om de Schelde en De Veroordeling: dit zijn de winnaars van de Gouden Kalveren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Feest Vindicat loopt uit de hand: ME aanwezig en bussen beschadigd
Sluiten