Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 1 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

De Jonge tevreden over eerste week coronapas: ‘Hartstikke goed gegaan’

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is zeer te spreken over de eerste week met het coronatoegangsbewijs. De omstreden maatregel werd afgelopen zaterdag ingevoerd en „onder de streep is het hartstikke goed gegaan”, aldus de Jonge.

Ook reageert de coronaminister op Instagram op een aantal argumenten tegen de pas.

De Jonge tevreden over eerste week coronapas

De coronapas werd ingevoerd als alternatief voor de 1,5 meterregel. In openbare gelegenheden als horeca, musea en bioscopen moeten mensen een negatief testbewijs, een vaccinatiebewijs of herstelbewijs kunnen laten zien. De maatregel leidde tot tegenstand onder ongevaccineerden, omdat zij de coronapas als verkapte vaccinatiedwang zien. Volgens de Jonge vindt het gros van de mensen de pas echter geen probleem „en ook voor ondernemers blijkt het prima te werken”. De coronaminister erkent wel dat het voor het bedrijfsleven misschien „even wennen” is en „misschien niet hun lievelingsmaatregel”.

Op Instagram deelde De Jonge gisteravond een pleidooi voor de pas en spreekt hier het argument tegen dat de coronapas discriminatie zou zijn. „Ben je niet gevaccineerd, heb je geen corona gehad en heb je ook geen zin om je te laten testen? Dan mag je inderdaad de horeca of bioscoop niet in. ‘Discriminatie!’ hoor je dan. Tja. Is het ‘discriminatie’ dat we mensen zonder rijbewijs de weg op laten gaan?” Mensen lijken in de reacties niet tevredengesteld met de uitleg van de coronaminister. „Dit zijn hele verschillende dingen, niet te vergelijken”, klinkt het onder andere.

 

De Jonge kan nog geen duidelijkheid geven over hoe lang deze maatregel ingezet gaat worden. Bij een volgende stap zou het coronatoegangsbewijs volgens De Jonge bijvoorbeeld eerst „op minder plekken kunnen gelden” of alleen op plekken waar „heel grote groepen” bij elkaar komen. „Dat is best denkbaar, maar nu nog niet”, aldus de coronaminister.

Evenementenbranche verliest rechtszaak tegen overheid: ‘Aantal bezoekers beperken mag’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De Jonge tevreden over eerste week coronapas: ‘Hartstikke goed gegaan’
Sluiten