Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 31 okt 2021

Burgemeester Bruls wil 1,5 meter terug en coronatoegangsbewijs op werkvloer

De burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, wil dat het coronatoegangsbewijs ook op de werkvloer ingevoerd wordt. Ook vindt hij dat de 1,5 meter-regel weer terug moet komen. Dat zei hij vandaag in het programma Buitenhof.

Nu het aantal besmettingen weer oploopt en de ziekenhuisbezetting opnieuw toeneemt, moeten er volgens de burgemeester maatregelen worden genomen. „We hebben meer belang bij robuuste maatregelen dan hele kleine”, zei hij. Om het coronatoegangsbewijs in te voeren op de werkvloer is een wetswijziging nodig, zo legde vandaag Bruls uit, en wat hem betreft komt die wijziging liever „vandaag dan morgen.”

‘Een principe is alleen maar wat waard als het je ook wat kost’

Wel benadrukte Bruls dat hij begrip heeft voor mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren of mensen die het uit principe niet willen. „Maar een principe is alleen maar wat waard als het je ook wat kost”, zo stelt de burgemeester. Volgens hem weegt de volksgezondheid in zijn algemeenheid zwaarder dan wat mensen individueel willen.

Morgen komt het Veiligheidsberaad weer bij elkaar. De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio buigen zich dan over het maatregelenpakket waarmee het kabinet aankomende dinsdag naar buiten wil komen. Demissionair ministers Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Hugo de Jonge van Volksgezondheid schuiven ook aan bij de vergadering.

Dinsdag opnieuw persconferentie coronamaatregelen

Over de concrete coronamaatregelen die het kabinet wil (her)invoeren in de strijd tegen corona is nog niets officieel bekend. Het kabinet geeft dinsdag weer een vervroegde coronapersconferentie.

Bij de laatste persconferentie, afgelopen september, kondigden demissionair premier Mark Rutte en minister De Jonge nog versoepelingen aan. Maar sindsdien is het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen toch weer sterk toegenomen, net als het aantal mensen dat op de intensive cares terechtkomt.

Het coronabeleid is er momenteel op gericht om kwetsbaren te beschermen, maar ook om de druk op de zorg binnen de perken te houden, heeft het kabinet steeds gezegd. Maar de cijfers zien er slechter uit dan voorzien, erkende De Jonge eerder deze week nog. Aanscherping van de maatregelen ligt dan ook voor de hand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Burgemeester Bruls wil 1,5 meter terug en coronatoegangsbewijs op werkvloer
Sluiten