Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 27 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Coronamaatregelen alleen voor niet-gevaccineerden? 8 x voor, 8 x tegen

Moeten de (nieuwe of extra) coronamaatregelen vanaf volgende week alleen gelden voor niet-gevaccineerden? Kan het kabinet het de mensen die wel gevaccineerd zijn aandoen om zich weer aan allerlei coronamaatregelen te houden, terwijl zij gehoor hebben gegeven aan de oproep je te laten prikken?

Die vragen spelen op weg naar de volgende corona-persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge – komende dinsdag – heel erg in de samenleving. Er zijn vele ‘voors’. Maar ook héél veel ‘tegens’.

Vraag over coronamaatregelen en niet-gevaccineerden

We zijn benieuwd naar je mening: moeten nieuwe coronamaatregelen, als die er komen, alleen voor niet-gevaccineerden gelden? Die vraag stelden gisteren aan de volgers van Metro’s Facebook. Een relevante vraag nu tweedeling in de maatschappij dreigt (of al bestaat), of in elk geval enorm veel discussie oplevert. Niet alleen onder de Nederlandse bevolking op sociale media. Ook het kabinet zit er mee, kijk alleen al naar het ontslag van staatssecretaris Mona Keijzer enkele weken geleden. En het Outbreak Management Team (OMT). Bovendien staan gasten in talkshows op tv regelmatig lijnrecht tegenover elkaar, zoals gisteravond nog in Jinek.

Meningen over de coronamaatregelen

Metro kreeg meer dan driehonderd reacties op de vraag of coronamaatregelen alleen voor niet-gevaccineerden moeten gelden. We laten in dit artikel acht antwoorden zien van mensen die ‘ja’ als antwoord geven en acht mensen die dat niet zien zitten. Overigens vindt het overgrote deel van de reageerders dat het – in allerlei bewoordingen – niet kan en mag.

De mensen die reageerden noemen we hier niet bij naam (op Facebook maakten zij zich wel bekend), het gaat hier om de meningen. Waar iedereen vervolgens weer het zijne of hare van mag denken natuurlijk. Reacties met te grof taalgebruik hebben we ‘geskipt’. Dat geldt ook voor de meningen die geen antwoord gaven op de vraag.

corona coronamaatregelen Hugo de Jonge
‘Coronaminister’ Hugo de Jonge. Foto: ANP / Lex van Lieshout

8 x nee, dat kun je niet doen

• 1. „In het kader van het niet verplicht stellen van vaccinaties, ben ik van mening dat dit niet kan. Ik ben overigens wel gevaccineerd, maar ik laat iedereen in zijn/haar waarde.”

• 2. „Wat een flauwekul. De gewone griep komt eraan, net zoals elk jaar en corona gaat nooit meer weg. Wen er dus maar aan. Kappen nu met die maatregelen. Schaal de zorg op, want daar is teveel op bezuinigd.”

• 3. „Nee! Dat is namelijk discriminatie. Bovendien blijkt hieruit dat vrijwillig dus toch niet bestaat en dat er dus toch dwang gaat komen.”

• 4. „Zullen we ophouden met deze poppenkast? Gooi alles open, laat iedereen doen waar hij of zij zich prettig bij voelt, mondmasker of niet, vaccin of niet.”

• 5. „Nee, die moeten er komen voor de gevaccineerden, want die verspreiden het virus. Omdat ze ondanks besmetting nog steeds overal ongetest binnen mogen.”

• 6. „Ik vind dat iedereen dezelfde rechten heeft en dat ze geen onderscheid moeten maken. Ook moeten ze stoppen met die maatregelen en gewoon leren leven met het virus.”

• 7. „Zeker niet… Zorg dat alle ouderen en kwetsbaren gevaccineerd zijn, dan kunnen we zo snel mogelijk terug naar het oude normaal.”

• 8. „Nee, belachelijk. Zeker nu we weten dat gevaccineerden ook corona krijgen en kunnen verspreiden.”

8 x ja: coronamaatregelen alleen voor niet-gevaccineerden

• 1. „Ik ben van mening dat de maatregelen alleen maar moeten gelden voor mensen die ervoor kiezen niet gevaccineerd te zijn (geldt dus níet voor mensen die om medische redenen niet zijn gevaccineerd).”

• 2. „De niet-gevaccineerden lekker in verplichte thuisquarantaine zetten en ze toegang tot de zorg ontzeggen. Ze hebben de kans gehad om zich te laten vaccineren.”

• 3. „Ja! Ze hebben lang genoeg alles opgehouden. Nu is het weleens een keer klaar. Dus laat je gewoon vaccineren net als ieder normaal denkend mens.”

• 4. „Jazeker, want dat gaat zorgen voor een enorme daling van het aantal coronagevallen.”

• 5. „Het overgrote gedeelte van de mensen die op de IC’s liggen, zijn niet gevaccineerd. Dan kun je toch moeilijk de gevaccineerden de schuld geven.”

• 6. „Zeker! Het risico om op de IC terecht te komen is voor gevaccineerden nihil. Dat weet iedereen.”

• 7. „Ja en rap.”

• 8. „Geef die ongevaccineerden een lockdown.”

Alleen gevaccineerden mogen binnenkort naar VS vliegen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Coronamaatregelen alleen voor niet-gevaccineerden? 8 x voor, 8 x tegen
Sluiten