Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 26 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Alle cijfers over corona staan in het rood: welke coronamaatregelen komen eraan?

Meer coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur. Meer coronagevallen op het werk en in de horeca. 50 procent meer positieve tests over de afgelopen week ten opzichte van de zeven dagen ervoor. En het hoogste aantal opgenomen coronapatiënten in de ziekenhuizen op één dag sinds 22 mei. Dat heeft consequenties voor de coronamaatregelen.

Nee, als het om cijfers omtrent corona gaat, gaat het in Nederland niet goed. De situatie in Oost-Europa is nog veel schrijnender (veel minder gevaccineerden), maar toch: de cijfers staan ook hier in het rood. Grote vraag daarom: wat doet het kabinet? Welke kant gaan Mark Rutte en Hugo de Jonge op als het om (nieuwe) coronamaatregelen vanaf de persconferentie van volgende week dinsdag gaat?

Meer patiënten met corona opgenomen

Eerst de cijfers die vandaag door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) naar buiten zijn gebracht. Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen – sommigen voeren overigens actie – zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is het hoogste aantal nieuwe opnames in één dag sinds 22 mei.

In totaal liggen er momenteel 849 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, van wie 657 op de verpleegafdelingen. De bezetting op de verpleegafdelingen nam afgelopen 24 uur met 60 patiënten toe (er mochten ook mensen de ziekenhuizen verlaten). Op de intensive cares liggen momenteel 192 ernstig zieke mensen met corona. Dat is het enige positieve cijfer van vandaag, want dat betekent een kleine daling van 7 ten opzichte van een etmaal eerder.

Corona-cijfers over een hele week

Het coronavirus grijpt verder sneller en sneller in ons land om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week namelijk met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met 34 procent toe en het aantal gemelde sterfgevallen ging met 62 procent omhoog. Het RIVM krijgt door dat meer mensen op de werkvloer en in de horeca besmet raken met het coronavirus dan kortgeleden het geval was.

Het RIVM kreeg in de afgelopen zeven dagen 38.733 meldingen van positieve tests. Dat is het hoogste weekcijfer sinds half juli. Het aantal ziekenhuisopnames steeg van 437 naar 584, het aantal sterfgevallen van 48 naar 78. Niet alle deskundigen zijn het overigens over de drukte in de ziekenhuizen eens. Voormalig ziekenhuisdirecteur Marcel Levi, die de coronatijd in overvolle ziekenhuizen in Londen meemaakte, zegt vandaag tegen De Telegraaf dat ‘de ophef wat overdreven is’.

Het aantal positieve coronatests nam ook over 24 uur toe. Tussen gisterochtend en vanmorgen kreeg datzelfde RIVM 5791 nieuwe meldingen. Dat is boven het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 5536 besmettingen per etmaal. Het gemiddelde stijgt al bijna een maand onafgebroken.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 20. Gisteren werden 6 overlijdens geregistreerd.

Coronamaatregelen/persconferentie?

Heel Nederland zal benieuwd zijn wat er volgende week dinsdag door Mark Rutte en Hugo de Jonge namens het demissionaire kabinet verteld wordt. Om tot besluiten en eventuele (maar bijna zekere) coronamaatregelen te komen, krijgt het kabinet donderdag eerst advies van het Outbreak Management Team (OMT). Wat bekend is: het OMT zal in de eerste plaats adviseren de huidige coronamaatregelen beter uit te voeren. Arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten ziet nu namelijk dat maatregelen die eerder zijn geadviseerd ‘anders worden uitgevoerd’, zei hij gisteravond bij Nieuwsuur. Als voorbeeld noemde Bonten de controle op de QR-codes, die aantonen of iemand gevaccineerd, genezen of getest is. Dat laat wat hem betreft te wensen over.

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio, bespreekt maandag de handhaving van mogelijk nieuwe coronamaatregelen. De burgemeesters komen bijeen in Utrecht en horen dan wat het kabinet van plan is. Zij zijn als voorzitter van hun veiligheidsregio verantwoordelijk voor de uitvoering en handhaving van maatregelen.

Hugo de Jonge over coronamaatregelen niet-gevaccineerden

Waar het kabinet mee zit: kun je het de meer dan 80 procent gevaccineerden aandoen om wéér met extra coronamaatregelen te moeten omgaan. ‘Coronaminister’ Hugo de Jonge heeft het nog niet zwart op wit gesteld, maar hij overweegt wel maatregelen die specifiek voor niet geprikten gelden. Denk aan je coronapas moeten tonen op het werk. Of alleen met een vaccinatie- of herstelbewijs de horeca mogen bezoeken en niet meer met een negatieve coronatest. Tegenover de NOS benadrukte De Jonge bij zijn gedachten meteen ‘dat het dan om maatregelen gaat om ongevaccineerden te beschermen’. En volgens hem dus niet om maatregelen tégen gevaccineerden.

Op social media wordt er veel moord en brand geschreeuwd als het om nieuwe coronamaatregelen gaat. Het gaat dan om een bepaalde groep die altijd luid en duidelijk van zich laat horen. Houd je een onderzoek, zoals EenVandaag vandaag deed, dan zijn vooral de gevaccineerden er klaar mee. Zeven op de tien vinden dat, als er meer coronamaatregelen nodig zijn, deze specifiek voor niet-gevaccineerden moeten gelden.

Alleen gevaccineerden mogen binnenkort naar VS vliegen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.