Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Binnenland 20 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Klachten rijzen de pan uit, maar toch gebruikten zorgmedewerkers minder zorg

Het gaat niet goed met zorgmedewerkers. Dat blijkt uit steeds meer rapporten, die zich baseren op de status van de zorg tijdens de coronapandemie. Eerder toonde FNV een enorme leegloop aan, nu komt Stichting IZZ met een onderzoek waaruit blijkt dat zorgmedewerkers zelf minder zorg gebruiken.

Dat zou goed nieuws zijn als het aantal gezond rondhuppelende zorgmedewerkers was gestegen, maar het is zorgwekkend omdat het tegenovergestelde waar is. Tien procent van de zorgmedewerkers zit thuis met een burn-out, twee op de vijf zorgmedewerkers zagen collega’s vertrekken en één op de vijf denkt zelf aan stoppen.

Meer klachten, minder zorg

Uit de studie van Stichting IZZ, een collectief van zorgmedewerkers, blijkt dat voor het eerst in vijf jaar zorgmedewerkers minder gebruik maken van fysiotherapie en psychische zorg. Bij het onderzoek onder 8000 zorgstrijders blijkt dat liefst 75 procent kampt met fysieke klachten en 30 procent psychische klachten ervaart.

Het is dan ook opmerkelijk dat het gebruik van fysiotherapie met 3 procent is afgenomen ten opzichte van 2019. De vraag naar psychische zorg daalde met maar liefst 10 procent, wat in schril contrast staat met het verdubbelen van de burn-outs. Tevens geeft 81 procent van de gevraagde personen aan veel te piekeren over de coronacrisis. Ongeveer de helft van de zorgmedewerkers heeft aangeklopt bij een zorgverlener.

Een ander opmerkelijk feit is dat het aantal mensen dat langdurige klachten kende na een coronabesmetting hoger is in de zorg dan gemiddeld. Landelijk bleven 37 procent van de met Covid besmette mensen langdurig klachten houden, in de zorg is dit een stuk hoger: 47 procent.

‘Zorgelijke cijfers’ zorgmedewerkers

„Deze cijfers zijn zorgelijk”, stelt programmamanager gezond werken van IZZ Anouk ten Arve. „Er is sprake van het niet gebruiken of uitstellen van zorg onder een groep die al lange tijd onder hoge werkdruk staat.” Volgens Ten Arve moet er meer aandacht komen voor het piekeren over corona bij zorgmedewerkers en zorgmensen met langdurige Covid-klachten.

Ook leidinggevenden zouden hier volgens Ten Arve meer aan moeten doen. „Zij moeten zich realiseren dat zij hier direct invloed op hebben. Het is belangrijk dat zij deze cijfers serieus nemen en gezond werken prioriteit geven. Dan pas zie je uitputting, zorggebruik en verzuim afnemen.”

Treinreiziger in Rotterdam in gezicht gestoken, politie zoekt dader

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.