Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 19 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Viroloog: ‘Festivals op volle capaciteit in buitenlucht zijn veilig’

Een viroloog van het Amsterdam UMC vindt het een goed idee dat buitenfestivals vanaf 25 september weer op volle capaciteit mogen draaien, in plaats van het huidige maximum bezoekersaantal van 75 procent.

Hoewel De Jong lid is het van Outbreak Management Team (OMT) zegt hij dat hij de uitspraken op persoonlijke titel doet. „We zeggen al anderhalf jaar dat binnen een groter risico geeft dan buiten, maar tegelijkertijd hanteerden we dezelfde maatregelen, 75 procent bezetting, binnen en buiten”, aldus de viroloog.

Het lage aantal besmettingen tijdens het Formule 1-weekend in Zandvoort laat volgens Menno de Jong zien dat grote evenementen in de open lucht veilig zijn. Dat zegt hij tegen de Amsterdamse lokale tv-zender AT5.

Formule 1-weekend leidde niet tot grote uitbraken

Vrijdag meldde de GGD Kennemerland dat er bij de Grand Prix ongeveer 90 besmetting zijn tot nu toe. Dat kunnen er meer worden, maar „het evenement heeft niet tot grote uitbraken geleid”, is de conclusie van de GGD.

De Jong reageert met zijn pleidooi op de kritiek van de evenementenbranche op de in hun ogen ongelijke behandeling. De laatste weken ging de branche de straat op om te protesteren tegen de huidige coronabeperkingen. De viroloog snapt de kritiek. Het Formule 1-weekend was volgens hem eigenlijk een openluchtfestival, ook al ging het om een geplaceerd evenement. „We hebben ook gezien dat dat een relatief begrip is”, zegt hij daarover. „Als je ziet dat het aantal infecties naar aanleiding van het Formule 1-weekend heel erg meevalt, dan moeten we daar ook van leren.”

Positief over besmettingscijfers

Ook is De Jong positief over de besmettingscijfers van de afgelopen weken. „Hoopvol, zeker als je ziet wat er is gebeurd de afgelopen tijd. De scholen zijn open gegaan, universiteiten, HBO’s, middelbare scholen. Dat heeft zich tot dusver niet vertaald in een stijging en dat is mooi.”

Wel benadrukt de viroloog dat het hem geen goed idee lijkt om alles in één keer los te laten. Hij pleit ervoor om de maatregelen in stappen af te bouwen. Zo kan er volgens hem goed worden bekeken wat het loslaten van bepaalde maatregelen voor een effect heeft op de besmettingen.

Nog altijd geen doorbraak in formatie, volgende week gaan gesprekken verder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Viroloog: ‘Festivals op volle capaciteit in buitenlucht zijn veilig’
Sluiten