Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Binnenland 17 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Vijftig kinderen ontvoerd door ouder: ‘Je wordt ontvoerd door degene die het meest van je houdt’

Terwijl de meeste Nederlanders aan het genieten waren van de zomervakantie, zijn er in die paar weken vijftig kinderen door een ouder ontvoerd. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) vandaag. „Een kind heeft recht op contact met beide ouders. Dat is een kinderrechten verdrag”, zegt directeur Coşkun Çörüz tegen Metro.

Vorig jaar zomer ging het om 34 kindontvoeringen, het laagste aantal in vijf jaar. Die daling was volgens het Centrum IKO het gevolg van de reisbeperkingen door de coronapandemie.

Duizenden telefoontjes over kinderen ontvoerd

Het Centrum IKO hoorde afgelopen zomer in „duizenden telefoontjes” opnieuw dat (gescheiden) ouders elkaar vaak niet respecteren of domweg dwarszitten. Een ouder vertrekt dan met het kind zonder toestemming van de andere gezaghebbende ouder. „Of een ouder geeft de andere ouder toestemming voor een dagje pretpark vlak over de grens en vervolgens blijkt op Facebook dat de ouder met het kind naar een tropische bestemming is vertrokken”, zegt het centrum.

Het komt ook wel eens voor dat er geen informatie wordt gedeeld over de vakantielocatie waar het kind verblijft. „Hoe naar voor een ouder als je kind in Spanje op vakantie is – een land 12 keer groter dan Nederland – en je weet niet waar je kind zich bevindt.”

Er kwamen opvallend meer „conflicttelefoontjes” binnen dit jaar dan voorgaande jaren. Er werd namelijk misbruik gemaakt van een nieuwe reden om niet (of juist wel) te reizen: corona. Wanneer een gebied groen werd, besloot de ontvoerende ouder halsoverkop te vertrekken („of ik nou toestemming krijg of niet, nu kan het”), terwijl de achterblijver juist kon zeggen: „Van mij mag je niet weggaan, want wat als het gebied oranje wordt?”

Kindontvoeringen voorkomen

Coşkun Çörüz, directeur van het centrum, legt aan Metro uit hoe enorm ingrijpend en traumatisch een ontvoering is voor een kind én voor de achterblijvende ouder. „Ontvoerd worden door degene die het meest van je houdt, dat begrijpen kinderen niet.” Daarom richt Centrum IKO zich vooral op het voorkomen van kindontvoeringen, want „eenmaal over de grens, komt het kind soms helemaal niet meer terug”. Sinds de oprichting van de organisatie zijn 40 procent van de ontvoerde kinderen niet teruggekeerd, laat hij weten.

„We zijn er niet om huwelijken te lijmen. Wij zijn er om kindontvoeringen tegen te gaan”, vertelt Çörüz. Vaak komt een kindontvoering ook niet „uit de lucht vallen” en is er volgens Çörüz vaak sprake van onderliggende problemen. De organisatie richt zich daarom vooral op preventie, door juridisch advies te geven en te bemiddelen. „De ouder is een deel van het probleem, maar het is een keuze om ook deel van de oplossing te zijn.”

Want of mama of papa nou gelijk heeft, dat maakt een kind niks uit. „Een kind wil een mama en papa, en met beide op vakantie. Dus ga elkaar niet dwarszitten. Maak goede afspraken. Het kind het heeft daar recht op.”

Cijfers ontvoeringen Centrum IKO

Centrum IKO meldt dat 41 van de recent ontvoerde kinderen leerplichtig zijn. 43 kinderen zijn jonger dan 13, van wie 9 kinderen 4 jaar of jonger. Meestal was de moeder de ontvoerende ouder, namelijk in 60 procent van de gevallen. Van alle kinderen zijn er twee – veel later dan was afgesproken – weer teruggekeerd. De overige 48 zijn nog steeds niet thuis gekomen.

Van de 37 uit Nederland ontvoerde kinderen zijn er 17 naar een ander EU-land meegenomen. Twintig kinderen zijn naar een land buiten de EU ontvoerd, waaronder twee naar het Verenigd Koninkrijk.

Een gezaghebbende ouder heeft toestemming nodig van de andere ouder om met een minderjarig kind naar het buitenland te reizen. Daartoe moet een formulier worden ingevuld en ondertekend.

https://twitter.com/Zevering/status/1438742590501834757

Ruim 90 besmettingen tijdens Formule 1: ‘Geen grote uitbraken’, volgens GGD

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.