Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 14 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze versoepelingen kunnen we verwachten tijdens de persconferentie van vanavond

Vanavond om 19.00 uur kruipen demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge weer achter de microfoon. Tijdens deze persconferentie krijgen we hoogstwaarschijnlijk versoepelingen te horen, en veel daarvan liggen alweer op de straat. De altijd goed ingelichte ‘Haagse bronnen’ zijn weer goed bezig geweest. Wij zetten op een rijtje wat je vanavond kunt verwachten.

Versoepelingen tijdens de persconferentie

Veel van de versoepelingen die we te horen krijgen, gaan in vanaf 25 september:

  • De 1,5 meter-regel komt te vervallen.
  • Je zal vaker je CoronaCheck-app moeten laten zien, bijvoorbeeld als je naar het theater wil of bij sommige horecagelegenheden. Dat geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.
  • Meerdaagse evenementen zijn weer toegestaan. Wel denkt het kabinet daarbij aan een maximum aantal bezoekers van 75 procent van de normale capaciteit. Ook zul je bij een meerdaags evenement elke 24 uur je coronapaspoort moeten laten zien. Dat is echter nog niet definitief.
  • De nacht-horeca blijft voorlopig dicht.
  • Het advies voor thuiswerken wordt iets versoepeld. Waarschijnlijk mag je dus binnenkort wat vaker naar kantoor (als dat niet al mocht van je baas).Volgens de ingewijden wordt de slogan: thuiswerken als het kan, op het werk wanneer het nodig is.
  • En voor de treinreizigers onder ons niet zulk fijn nieuws: in het openbaar vervoer moet je voorlopig nog je mondkapje ophouden. NS-directeur Marjan Rintel zei vorige week al dat „niemand” die plicht meer begrijpt. Daarop reageerde Hugo de Jonge dat het afschaffen van die plicht de kwetsbaren in onze samenleving kan raken, die veelal zijn aangewezen op het ov.

Evenmentenbranche

Binnenkort zijn er dus weer feestjes mogelijk. Maar dat besluit komt nét na de festivalzomer én locaties mogen dus maar driekwart van de normale capaciteit binnenlaten. Terwijl veel organisatoren uit moeten verkopen om uit de kosten te komen. Unmute Us!, waarvan afgelopen zaterdag weer protestacties plaatsvonden, is dan ook niet blij met de gelekte versoepelingen. Ze noemen het „een zoethoudertje“. „Het lijkt alsof we nu al blij zouden moeten zijn met het nieuws dat er morgen volgt”, zei de initiatiefnemer van de beweging gisteren. „Maar dit is het doelbewust torpederen van de evenementenbranche en de creativiteit van de nacht. Het is natuurlijk volstrekt niet realistisch om op stel en sprong rendabel evenementen te organiseren op driekwart van de oorspronkelijke capaciteit.”

De festivalsector reageerde na het uitlekken van het nieuws blij, maar voorzichtig. Zo zei Berend Schans, directeur van Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals, dat de sector de afgelopen maanden steeds „twee stappen vooruit en drie achteruit” ging. „Als ze zeggen dat alles weer mag, dus zonder die 1,5 meter-regel maar met een coronatoegangsbewijs, dan is dat natuurlijk goed nieuws. Maar een maximaal aantal bezoekers blijft een probleem. Je moet uitverkopen om uit de kosten te komen.”

Deze beslissingen zijn nog niet definitief. Zoals eerder geschreven, staat er vandaag nog een corona-overleg op de planning. Vanavond om 19.00 uur horen we van Rutte en De Jonge wat er gaat gebeuren.

Jongeren in Urk met nazi-kleding bieden excuses aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Deze versoepelingen kunnen we verwachten tijdens de persconferentie van vanavond
Sluiten