Marijn van den Berge
Marijn van den Berge | LinkedIn Binnenland 13 sep 2021 / 10:02 uur

Actiegroep dringt slachthuis binnen en ketent zich vast: ‘Totaal misdadig’

Tientallen activisten zijn gisteravond een slachthuis in Apeldoorn binnengedrongen en hebben die enige tijd bezet. De politie heeft in samenwerking met de ME alle actievoerders aangehouden.

Zo’n tachtig dierenrechtenactivisten drongen gisteravond laat slachterij Ekro in Apeldoorn binnen. De slachterij is gespecialiseerd in het produceren van kalfsvlees. Volgens eerste berichten zou het gaan om mensen van de groep Animal Rights, maar een woordvoerder van de organisatie liet weten dat dat niet het geval was.

Actiegroep bezet slachthuis

„We hebben uiteraard dezelfde boodschap als deze activisten, maar dit is absoluut niet hoe wij te werk gaan. We wisten niets van deze actie”, zei de woordvoerder van Animal Rights tegen Omroep Gelderland.

De actievoerders drongen het slachthuis binnen en bezetten het urenlang. Ook had een deel van de groep zich vastgeketend aan het hek van de kalverslachterij en blokkeerden zodoende de ingang. De activisten willen dat alle slachthuizen worden gesloten en dat er een omschakeling komt naar „een op planten gebaseerd voedselsysteem”.

Aanhoudingen

De actiegroep roept ook het Europees Parlement en alle regeringen in de EU op om dieren in hun grondwet een fundamenteel recht op integriteit en vrijheid toe te kennen. Ook zou de groep in andere landen, zoals Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland, actief zijn.

De politie kwam met vijf eenheden en de ME ter plaatse en is tot diep in de nacht bezig geweest om iedereen los te maken en aan te houden. De bijna tachtig actievoerders zijn met een stadsbus overgebracht naar een cellencomplex.

Actie ‘totaal misdadig’

De slachterij is ontsteld over de actie. Een woordvoerder van de VanDrie Group, de organisatie waar Ekro onder valt, noemt het „ongehoord, onbeschoft en totaal misdadig. Deze bezetting druist in tegen alles wat wij normaal en redelijk vinden.” Liever gaat de VanDrie Group in gesprek met de dierenrechtenactivisten.

Ouwehand en Van der Plas in discussie bij Beau over nieuwe dierenwet

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Actiegroep dringt slachthuis binnen en ketent zich vast: ‘Totaal misdadig’
Sluiten