Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 3 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Moordenaar van Hümeyra is getuige in zaak Nicky Verstappen: ‘Jos B. legde belastende verklaring af’

Een tijd terug verklaarde een medegevangene dat Jos B. een „belastende verklaring” had afgelegd in de zaak rond de dood van Nicky Verstappen. Nu blijkt dat die ‘medegevangene’ Bekir E. is. Hij is eind juni veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodschieten van de Rotterdamse scholiere Hümeyra (16).

De link tussen de twee is de penitentiaire inrichting in Vught. Daar zaten E. en B. een periode op dezelfde afdeling. Volgens de advocaat-generaal heeft E. verteld dat hij met B. gesprekken heeft gehad. „B. heeft daarin volgens E. belastende uitlatingen gedaan in zijn eigen strafzaak”, zei hij tijdens de inleidende zitting in het hoger beroep van de zaak, vanochtend in het hof in Den Bosch.

Bekir E. getuige in zaak Nicky Verstappen

Jos B. (58) is onlangs opnieuw gehoord door de politie, ze confronteerden hem toen met deze nieuwe getuige. Volgens de Limburger is het verhaal van E. echter „een groot duimzuig-verhaal”. Dat vertelde de advocaat-generaal in de rechtbank vandaag. Daarop knikte B.: „Precies.” Hij ontkent de uitlatingen ten stelligste.

Het is de bedoeling dat de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep vanaf november gaat plaatsvinden. De advocaat-generaal heeft het hof gevraagd om getuige Bekir E. op zitting te horen over zijn verklaringen. Het hof zal daar op een later moment over beslissen.

Jos B.

Nicky Verstappen uit Heibloem werd in de zomer van 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide in Limburg. Hij was daar op zomerkamp. Pas decennia later kwam na een DNA-match verdachte Jos B. in beeld. De Limburger werd vorig jaar door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 12,5 jaar cel voor onder meer het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky.

Eén van de mensen die zich inzette om de zaak van Nicky verstappen op te lossen, was Peter R. de Vries. Hij overleed medio juli. Zijn zoon Royce de Vries – die onlangs openhartig praatte over het verliezen van zijn vader – staat de familie van Nicky nu bij in de rechtbank.

Utrecht wil meer loodgieters, verzorgers en leerkrachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Moordenaar van Hümeyra is getuige in zaak Nicky Verstappen: ‘Jos B. legde belastende verklaring af’
Sluiten