Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 13 sep 2021

Mogelijk toch meer versoepelingen voor cultuur- en evenementensector

De cultuursector krijgt morgen tijdens de persconferentie beter nieuws te horen dan tot nu toe is uitgelekt. Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Ingrid van Engelshoven heeft dat vandaag gezegd in Goedemorgen Nederland. Welk ‘beter nieuws’ het kabinet dan te vertellen heeft, zei ze niet. Het gaat mogelijk om meer versoepelingen.

Tot nu toe is gelekt dat de 1,5 meter afstand-regel vanaf 25 september komt te vervallen. En vanaf dan is voor iedereen van 13 jaar en ouder een coronatoegangsbewijs verplicht bij een bezoek aan bijvoorbeeld een café, een concertzaal of theater. Eerder schreven we al over de horeca, die ‘woest’ zijn vanwege de versoepelingen.

Mogelijk toch meer versoepelingen voor cultuursector

Maar volgens Van Engelshoven dus ‘beter nieuws’ voor de cultuursector. Zo zegt ze dat er toch weer gekeken is naar de Fieldlabs, de onderzoeken waarbij gekeken is hoe onder meer optredens veilig georganiseerd kunnen worden. Ze is daarover met de evenementensector „in heel nauw contact geweest” om te kijken hoe die lessen gebruikt kunnen worden voor het nieuwe beleid, zo zei ze in het programma op NPO 1. „Ik heb goede hoop dat het morgen de goede kant op gaat, ook voor de evenementen.”

Zoals we allemaal weten, testte het kabinet met Fieldlabs uitvoerig hoe evenementen veilig plaats konden vinden. Dat dat allemaal niet is toegepast deze zomer, had voor een belangrijke deel te maken met de Delta-variant van het coronavirus. Dat zei Van Engelshoven vrijdag nog. Maar wat er nu is veranderd en welke plannen het kabinet heeft voor de versoepelingen, zei de demissionair minister niet.

Gisteren kwam het demissionair kabinet informeel bijeen op het Catshuis. Officiële besluiten nemen ze morgen echter pas. Maar zoals altijd is er alweer het een en ander uitgelekt. Naast dat we dus over een paar weken geen afstand meer hoeven te houden, blijkt dat de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer wel blijft staan. NS-directeur Marjan Rintel zei vorige week dat „niemand” die plicht meer begrijpt. Daarop reageerde demissionair zorgminister Hugo de Jonge dat het afschaffen van die plicht gevolgen kan hebben voor de kwetsbare mensen in de samenleving.

Ruzie om voogdij overlevende kabelbaandrama (6) ontaardt in ontvoering

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Mogelijk toch meer versoepelingen voor cultuur- en evenementensector
Sluiten