Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 29 sep 2021

Minister Schouten akkoord met omstreden verhuizing Dolfinariumdieren naar Chinees pretpark

Twaalf dieren uit het Dolfinarium in Harderwijk verhuizen toch naar een pretpark in China. Daar waren dierenwelzijnsorganisaties het niet mee eens, vanwege de slechte leefomstandigheden. Maar demissionair landbouwminister Carola Schouten houdt de verhuizing niet tegen.

Schouten maakt zich met haar portefeuille ook hard voor dierenwelzijn. Over de verhuizing van de Dolfinariumdieren werden Kamervragen gesteld. Dierenwelzijnsorganisaties ProWal en Free Spirit riepen de minister eerder dit jaar op om de verhuizing tegen te gaan. Maar dat is tevergeefs, blijkt nu.

 Verhuizing dolfijnen dolfinarium naar China

De organisaties willen namelijk dat de in- en export van dolfijnen stopt. China zou daarnaast geen land zijn dat goed met de beesten omgaat. „Dierenwelzijn staat bij mij voorop”, stelt Schouten. „De dieren kunnen pas vertrekken als het zeker is dat de Chinese dierentuin aan de Nederlandse normen voor dierenwelzijn voldoet.” Volgens haar moet het Dolfinarium zich aan deze regels houden voordat ze op transport gaan.

Het Dolfinarium verkoopt acht dolfijnen, twee walrussen en twee zeeleeuwen aan het Chinese Hainan Ocean Paradise. Het park in Harderwijk liet zelf weten geld nodig te hebben om te verbouwen en de verblijfplaatsen te vergroten. Maar dat klopt niet, volgens de dierenwelzijnsorganisatie. Het zou simpelweg om een geldkwestie gaan. Het park zou kampen met geldproblemen en de Spaanse eigenaar zou heil zien in de verkoop van de dieren. Een getrainde showdolfijn kan zo’n 360.000 euro opbrengen.

Minister Schouten geeft akkoord

„Ik vind het belangrijk dat dierpresentaties een duidelijk educatief doel dienen”, schrijft de minister in haar reactie. Maar ze erkent ook dat zij niet de bevoegdheid heeft om te zien wat er daadwerkelijk in China gebeurt.

En daar hebben de dierenwelzijnsorganisaties een hard hoofd in. Volgens Free Spirit leven de dieren in China in slechte omstandigheden. En organisatie World Animal Protection stelt dat de zeezoogdieren worden gebruikt voor fokprogramma’s en voor dieronwaardig entertainment. Iets wat in Nederland verboden is.

Omstreden slachterij Gosschalk in Epe mag weer open, wel met meer camera’s

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Minister Schouten akkoord met omstreden verhuizing Dolfinariumdieren naar Chinees pretpark
Sluiten