Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 6 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Ophef om kabinetsplannen om boeren uit te kopen: ‘Lijkt wel communistische staat’

Vanochtend zijn er cijfers uitgelekt waaruit blijkt dat het kabinet plannen heeft om honderden boeren te onteigenen, met als doel de stikstofuitstoot naar beneden te krijgen. Betrokkenen reageren ontzet.

„En dat één dag na stikstoffeest formule 1″, reageert politica Caroline van der Plas (BBB) op Twitter.

Boeren onteigenen tegen stikstofuitstoot

De cijfers staan in een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving, dat uitlekte via NRC. Een groot deel van het budget van deze plannen gaat naar onteigening en herbestemming van landbouwgrond, en die kosten kunnen in de miljarden lopen. Het opkopen van landbouwgrond was lang geen optie in Den Haag, maar nu lijken de huidige stikstofplannen toch niet meer voldoende. De stikstofopgave moet ‘vergroot en versneld’ uitgevoerd worden, meldt een bron. Vooral omdat de huidige stikstofwet niet genoeg resultaat geeft om andere plannen uit te voeren, zoals nieuwe infrastructuur en de bouw van nieuwe woningen.

In de mest van de veehouderij zit veel ammoniak, een belangrijke bron van stikstof. Het kabinet wil dus vooral de veehouderij terugdringen. Volgens de uitgelekte plannen zijn er twee mogelijke scenario’s. Scenario A is gericht op stikstofreductie via opkoopregelingen en technische maatregelen. Scenario B is gericht op het verminderen van stikstofuitstoot via opkoopregelingen van melkvee-, varkens-, en pluimveestapel. Het eerste plan kost zo’n 30 miljard euro, het tweede ‘maar’ 14 miljard.

‘Lijkt wel communisme’

Politica Caroline van der Plas reageert verbijsterd op deze plannen. Als voorvechter van de boeren in Nederland is ze fel tegen het uitkopen van boeren om de stikstofuitstoot terug te dringen. „Nederland lijkt wel een communistische staat te worden,” schrijft ze op Twitter. „Eerst vaccinatiedrang die op vaccinatiedwang gaat lijken, en nu onteigenen van boeren: mensen die onze eerste levensbehoefte vervullen. En dat alles door het demissionaire kabinet.” Ook wordt op Twitter een aantal keer de vergelijking tussen de Grand Prix van Zandvoort en deze nieuwe plannen gemaakt, waarbij het kabinet van hypocrisie beschuldigt wordt.

Voorlopig geen beslissing

Ook LTO (Land en Tuinbouw Organisatie) Nederland laat in een reactie weten niets in deze dwang te zien. „Daar zijn we principieel op tegen en het is praktisch gezien ook niet de oplossing. De procedures voor onteigeningen nemen veel tijd in beslag en we willen juist snel naar een oplossing werken”, laten ze NU.nl weten. Daar zijn ze het in Den Haag mee eens. „Vrijwillige opkoop is sneller. Het zou zot zijn als je dat niet probeert”, zegt een ingewijde.

Het onteigenen van boeren is niet de enige mogelijke oplossing. Haagse bronnen laten weten dat er nog meer mogelijke scenario’s zijn om stikstofuitstoot terug te dringen. Ze benadrukken dat er nog niets besloten is, en de kans is klein dat het demissionaire kabinet deze plannen zelf uit gaat voeren. Waarschijnlijker is het dat het besluit na Prinsjesdag wordt gemaakt.

Demonstranten dragen Jodenster bij protest tegen coronapas: ‘Pijnlijk en totaal respectloos’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ophef om kabinetsplannen om boeren uit te kopen: ‘Lijkt wel communistische staat’
Sluiten