Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 13 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Jongeren in Urk met nazi-kleding bieden excuses aan

Volgens de jongeren die in nazi-kleding en met Jodensterren door Urk liepen, was het absoluut niet de bedoeling of intentie om herinneringen wat betreft de Tweede Wereldoorlog op te wekken. Dat laat een van de jongeren weten in een excuusbericht, dat is ingezien door Hart van Nederland.

De groep liep zaterdagavond in nazi-kleding door het dorp. Ook hielden ze iemand zogenaamd onder schot die verkleed was als gevangene en een Jodenster droeg. Op andere beelden die rondgaan is te zien hoe de jongens al feestend de Hitlergroet brengen. Het blijkt om een kleine groep jongeren te gaan, die protesteren tegen corona.

De actie van de jongeren is niet in goede aarde gevallen in de gemeenschap van Urk. „Het is een kwalijke zaak”, zegt een bewoner. „Ik denk dat de jongeren dat gedaan zonder dat ze erover nagedacht hebben. Ze weten niet wat er achter dat Duitse uniform zit.”

Dat schijnen de jongeren ook te beseffen. „Afgelopen zaterdagavond heeft er een verkleedfeestje plaatsgevonden waarbij een grens is overschreden. Hier zijn wij na de tijd ons van bewust geworden”, schrijven ze. „Wij willen benadrukken dat wij absoluut niet antisemitisch of tegen Joden zijn, of achter het Duitse regime staan. Hierbij onze oprechte excuses.”

Gemeente Urk reageert met afschuw op beelden

De gemeente Urk heeft vandaag met afschuw gereageerd op de beelden van jongeren die zaterdagavond in nazi-kleding door het dorp liepen. „Dit gedrag is niet alleen zeer verwerpelijk en uitermate ongepast, maar ook kwetsend voor grote bevolkingsgroepen. Met deze smakeloze actie is wat gemeente Urk betreft een hele duidelijk grens overtreden,” aldus de gemeente in een verklaring op hun website.

Het gaat om een kleine groep jongeren die gekleed in nazi-uniformen op straat waren voor een coronademonstratie. Volgens de regionale krant De Stentor zou er ook een persoon bij zijn geweest die in een boevenpak met een Jodenster „onder vuur” zou zijn genomen.

Urk wijst protestwijze af

Het Openbaar Ministerie bevestigt het voorval en stelt samen met de politie een onderzoek in om te kijken of er strafbare feiten zijn gepleegd. De gemeente laat weten in gesprek te zijn met OM en de politie om een beter beeld te krijgen van de situatie en de betrokkenen, met wie ze graag in gesprek wil.

„We begrijpen dat deze jongeren hun stem willen laten horen over de impact van de huidige en komende coronamaatregelen”, zegt burgemeester Cees van den Bos. „Deze discussie vindt niet alleen in Urk, maar in ons hele land plaats. We hebben echter geen begrip voor de manier waarop zij dat doen. Niet alleen de gemeente Urk, maar de gehele gemeenschap keurt deze protestwijze volledig af.”

RIVM maakt vaccinatiegraad per gemeente bekend: de koplopers en de achterblijvers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.