Kristel van den Bergh
Kristel van den Bergh Binnenland 13 sep 2021

Festivalsector blij maar voorzichtig door mogelijke versoepelingen: ‘Bijna niet te geloven’

De festivalbranche reageert blij maar voorzichtig op de uitgelekte versoepelingen. Meerdaagse evenementen en festivals zouden namelijk weer door mogen gaan, maar wel onder voorwaarden. Wat deze voorwaarden zijn, horen we waarschijnlijk morgen in de persconferentie. De festivalbranche reageert positief, de bioscopen en theaters zijn daarentegen niet zo blij met de mogelijke versoepelingen.

Demissionair cultuurminister Van Engelshoven zei eerder vandaag al dat er ‘beter nieuws’ aan zit te komen voor de cultuursector.

Mogelijke versoepelingen voor evenementenbranche

Berend Schans, directeur van Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals, kan het bijna niet geloven. „Hier hebben we al die tijd op aangestuurd. Dus als het echt zo is, is dat heel mooi. Bijna niet te geloven. Dan kan iedereen weer los en kunnen we weer gaan programmeren.”

Toch houdt de directeur een slag om de arm. „Ik blijf voorzichtig. De afgelopen maanden gingen we telkens twee stappen vooruit en weer drie achteruit.”

Volgens Schans is met de versoepelingen niet alles opgelost voor de festivalsector. „Als ze zeggen dat alles weer mag, dus zonder die 1,5 meter-regel maar met een coronatoegangsbewijs, dan is dat natuurlijk goed nieuws. Maar een maximaal aantal bezoekers blijft een probleem. Je moet uitverkopen om uit de kosten te komen”, zegt Schans.

Schans benadrukt dat per 1 oktober de steunmaatregelen aan de sector mogelijk worden stopgezet. Dat, in combinatie met de regels die blijven gelden, kan de sector alsnog de das om doen. „Als je dat loslaat terwijl er wel beperkende maatregelen blijven, dan snap ik dat niet goed.”

Bioscopen zien een ‘forse drempel’

Vanaf 25 september zouden ook de regels in de theaters en bioscopen veranderen. Haagse bronnen bevestigden dat de 1,5 meter afstand dan komt te vervallen en dat dit wordt vervangen door een coronatoegangsbewijs. Bioscopen en filmtheaters vrezen dat die uitgelekte versoepelingen een „forse drempel” zullen zijn voor bezoekers.

De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) schreef een open brief aan het kabinet waarin ze hun zorgen uiten. Hierin stelt de NVBF dat de nieuwe regels schadelijk zijn voor de bioscopen en vragen om door te gaan met de huidige maatregelen.

KHN woest over ‘versoepelingen’: ‘Na 22.00 uur kaartverkoop, portier en toegangsbewijs’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Festivalsector blij maar voorzichtig door mogelijke versoepelingen: ‘Bijna niet te geloven’
Sluiten