Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 29 sep 2021

Eis: jeugddetentie voor doodsbedreiger Lale Gül, verbod op sociale media

Voor het bedreigen van schrijfster Lale Gül heeft de officier van justitie vandaag een jaar jeugddetentie geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. De verdachte is de 19-jarige Oguz Ö. Justitie noemt de man uit Noord-Brabant geradicaliseerd. Diverse bedreigingen met een terroristisch misdrijf worden hem ook ten laste gelegd.

Aan het voorwaardelijke deel van de strafeis zijn tal van voorwaarden verbonden. Zo wil het Openbaar Ministerie Ö. een verbod op social media opleggen. Daarnaast eist het OM een zogenoemde gedragsbeïnvloedende maatregel. Dat betekent dat Ö. na zijn straf een jaar lang onder intensief toezicht blijft staan.

Verdachte zaal Lale Gül al een half jaar in de cel

Ö. werd op 1 april gearresteerd en zit nu 182 dagen vast. Gezien het voorarrest zal hij, als de rechter de eis overneemt, nog amper tijd in de gevangenis doorbrengen. De officier noemt het belangrijk dat Ö. nu zo spoedig mogelijk moet beginnen met de intensieve begeleiding. Dit omdat hij aan het begin van een radicaliseringsproces staat.

Gül gaf vandaag in de rechtbank in Amsterdam tijdens haar slachtofferverklaring aan dat ze nog dagelijks angstig is. Daarom wil justitie Ö. ook een contactverbod opleggen en mag de verdachte vijf jaar lang niet naar Amsterdam komen. De officier noemde dit een stok achter de deur zodat hij Gül met rust laat.

‘Ik ga Nederlanders onthoofden’

Op sociale media zou Ö. hebben geschreven: „Ik hoor bij ISIS” en „Ik ga Nederlanders onthoofden”. Ook schreef hij: „Ik ben de grootste bedreiging voor de Nederlandse samenleving.” Op andere accounts dreigde hij met het plegen van een aanslag.

Lale Gül wordt online bedreigd sinds haar boek Ik ga leven uitkwam. In de roman, die gaat over een Turks streng-islamitisch gezin in Amsterdam-West, is ze kritisch over veel Turkse en islamitische tradities waarmee zij is opgegroeid. Ö. stuurde Gül onder meer de tekst: „Jij staat officieel op de zwarte lijst van sharia4holland.” Bij een screenshot van haar boekcover schreef Ö. onder meer: „Grote plannen met Lale Gül. We zijn overal in Amsterdam actief.” En hij postte volgens het OM een foto waarbij Gül is bewerkt met bakstenen.

Excuusbrief aan Lale Gül

Ö. liet zijn advocaat in de rechtbank een excuusbrief aan Gül voorlezen. „Ik heb de situatie zwaar onderschat. Dat is voor mij een levensles en ik heb er ook veel spijt van”, schreef hij. „Door alles wat ik heb gedaan, heb ik jou gekwetst en pijn gedaan. Ik was dom bezig en had nooit aan de gevolgen gedacht. Inmiddels heb ik jouw boek geaccepteerd”, schreef Ö ook. „Iedereen heeft de vrijheid om zijn verhaal te delen. Jouw verhaal zal iedereen mogen lezen.”

Nadat de bedreigingen aan het adres van Lale Gül bekend werden, kreeg zij veel steun van onder meer politici.

De rechtbank doet op 13 oktober uitspraak.

Ondergedoken Lale Gül bij Beau: verbroken familiecontact en inbox-geweren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Eis: jeugddetentie voor doodsbedreiger Lale Gül, verbod op sociale media
Sluiten