Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 30 sep 2021

De doorbraak is er: CDA, VVD, D66 en CU willen ‘snel tot een regeerakkoord komen’

Na ruim zes maanden is er dan eindelijk een doorbraak in de formatie. Of beter gezegd: we gaan door met het ‘oude team’. Vandaag besloot de D66-fractie namelijk dat ze de blokkade tegen de ChristenUnie zouden opheffen. Formateur Johan Remkes zegt dat VVD, D66, CDA en CU snel tot een „beknopt” regeerakkoord willen komen.

Volgens Remkes kan de volgende stap in de formatie dan ook snel gaan. De uitwerking van het regeerakkoord zal meer worden overgelaten aan bewindslieden.

CDA, VVD, D66 en CU willen ‘snel tot een regeerakkoord komen’

Net als de leiders van VVD, D66 en CDA eerder zegt Remkes dat de huidige coalitiepartijen „echt een nieuwe start” moeten maken. Dat betekent onder meer dat er een betere scheiding moet komen tussen de verantwoordelijkheden van het kabinet en die van de coalitiefracties in de Tweede Kamer.

Remkes adviseert daarnaast om ook andere partijen uit „het brede midden” te laten meedenken over bijvoorbeeld begrotingsafspraken en de inhoud van het regeringsprogramma. Zij zouden zelfs bewindspersonen kunnen leveren. Er moet een „open uitnodiging” komen aan partijen die zich volgens Remkes constructief hebben opgesteld. Dat zijn de PvdA, GroenLinks, Volt, SGP en de fractie-Den Haan.

Doorbraak in formatie

Eerder vandaag zei onder meer demissionair premier Mark Rutte dus al dat hij gaat voor „echt” een nieuwe start. Het mogen dan wel dezelfde vier partijen zijn als vier jaar geleden, maar dit is echt een nieuw kabinet. Er ligt volgens Rutte „een enorme bak werk” te wachten op een nieuw kabinet, onder meer op het gebied van veiligheid, klimaat, onderwijs en de woningmarkt. Ook moet werk worden gemaakt van een andere bestuurscultuur.

Wopke Hoekstra zei dat de coalitiepartijen „allemaal behoefte hebben aan ook echt een nieuw begin”. Volgens Remkes is de ChristenUnie bereid om medisch-ethische kwesties een vrije kwestie te laten in het parlement. Daar lag voor D66 vooral de blokkade.

Ongevaccineerd deelnemen aan de Winterspelen nu bijna onmogelijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De doorbraak is er: CDA, VVD, D66 en CU willen ‘snel tot een regeerakkoord komen’
Sluiten