Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 sep 2021 / 13:45 uur

Brabantse middelbare school schorst leerling voor weigeren mondkapje

Een 15-jarige jongen is vijf dagen geschorst van zijn Brabantse middelbare school in Oosterhout. Dit omdat hij weigerde een mondkapje te dragen, terwijl er nog een mondkapjesplicht geldt. De moeder van de jongen steunt haar kind in zijn besluit.

Het Brabantse Hanze College in Oosterhout windt er geen doekjes om. Zij houden zich aan de huidige coronamaatregelen. Een mondkapje dragen op middelbaren scholen is nog steeds verplicht. In de gangen en op het schoolplein moeten leerlingen een mondkapje op.

Brabantse moeder steunt zoon in besluit over mondkapje

De 15-jarige uit Oosterhout jongen weigerde dit, ondanks de mondkapjesplicht. Zijn moeder Sandra Ligvoet vertelt aan het AD over de actie van haar zoon en steunt hem daarin. Haar kind krijgt momenteel incidenteel of via de computer les. Het Hanze College stuurde een brief met uitleg naar de ouders. Daarin stond dat de jongen „wederom op school kwam zonder mondkapje”. Ook „weigerde” hij de kamer van de directrice te verlaten. Vervolgens moesten de leerplichtambtenaar en de politie er aan te pas komen. De jongen werd voor vijf dagen geschorst.

Moeder Ligvoet begrijpt de bezwaren van haar zoon. „Het mondkapje wérkt niet. Het gaat in broekzakken en leidt tot bacteriën. Het haalt gezonde zuurstof weg. Waarom zou hij iets dragen dat tegen hem werkt? Mijn zoon heeft daarover zijn mening. En ik sta achter hem. Dat zouden meer ouders moeten doen”, zegt ze tegen het AD.

Mondkapjesplicht op middelbare school

In het ergste geval wordt de jongen verwijderd van school. Maar de moeder hoopt dat hij thuis lessen kan volgen. Inmiddels is een petitie gestart voor de jongen. De school heeft de ouders uitgenodigd voor een gesprek met de leiding en de leerplichtambtenaar op het gemeentehuis.

De school laat weten dat zij zich „net als alle andere scholen”  aan de mondkapjesplicht moeten houden. Hiervan kan alleen vanwege medische redenen afgeweken worden. Rector Nynke Gerritsma van de Kwadrant Scholengroep, waar het Hanze College onder valt, bevestigt dat de jongen les blijft krijgen. „We blijven altijd onderwijs verzorgen, al dan niet in aangepaste vorm.” Het kan zijn dan de mondkapjesplicht na de persconferentie van vanavond ook op middelbare scholen niet meer verplicht is.

Amerikaans ziekenhuis sluit kraamafdeling door personeelstekort na vaccinatieplicht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Brabantse middelbare school schorst leerling voor weigeren mondkapje
Sluiten