Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 17 sep 2021

Ruim 90 besmettingen tijdens Formule 1: ‘Geen grote uitbraken’, volgens GGD

De Formule 1 in Zandvoort kreeg twee weken terug behoorlijk wat commentaar vanwege de extreme drukte. Vandaag blijkt dat ruim 90 mensen positief zijn getest na afloop. GGD Kennemerland concludeert dat er „geen grote uitbraken” zijn geweest.

Het aantal staat nu op 91, maar dat kan de komende dagen nog iets hoger uitvallen. Ook kan het zijn dat niet alle besmette toeschouwers zich gemeld hebben. Mensen die geen klachten hebben, laten zich waarschijnlijk niet testen.

GGD verklaart besmettingen

Van de 92 positief geteste mensen was ongeveer de helft besmettelijk op het moment dat ze op het circuit rondliepen. Dit betekent dat ze kort voor de Grand Prix het virus opliepen. Toeschouwers moesten, voordat ze het circuit opgingen, een negatieve coronatest laten zien. Volgens de GGD kan het zo zijn dat de besmetting tijdens de test nog „pril” was. Daardoor kon de test de virusdeeltjes niet oppikken.

Coronatesten voor Grand Prix

De andere helft raakte besmet tijdens het race-spektakel. Zij waren vooraf nog niet besmet. Volgens de GGD kunnen zij op de tribune besmet zijn geraakt, maar ook in de trein naar huis. Ook kan het zo zijn dat ze pas een aantal dagen na de race besmet raakten. Op een andere plek. Twee derde van de positief geteste mensen bleek immuun. Dit door een vaccinatie of een herstel van een eerdere coronabesmetting.

De Formule 1 deed onder de crew zo’n 6700 coronatesten. Coureurs, monteurs en andere betrokkenen ondergingen de tests. Daaruit concludeerden zij zestien besmettingen. Onder hen was coureur Kimi Räikkönen, die daardoor de races op Zandvoort en in Italië miste. Die zestien positieve tests zijn niet meegenomen in de cijfers van de GGD.

Verontwaardigde reacties Formule 1

Het bleek tijdens de Formule 1 behoorlijk druk te zijn. Dat zorgde voor een hoop verontwaardigde reacties. Vooral omdat evenementen niet doorgingen en de Grand Prix, met bijna 70.000 bezoekers, wel door mocht gaan. Onder meer het grote protest UnmuteUs kreeg nog meer steun nadat de beelden van de mensenmassa’s naar buiten kwamen.

100% NL zamelt geld in voor boetes voor ‘illegale show’ Theo Maassen: ‘Helemaal geweldig’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ruim 90 besmettingen tijdens Formule 1: ‘Geen grote uitbraken’, volgens GGD
Sluiten