Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Binnenland 14 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Activisten Greenpeace beklimmen Tweede Kamer: ‘Ons geduld is op’

Activisten van Greenpeace hebben het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag beklommen. De milieuorganisatie wil met hun actie aandacht vragen voor de natuurschade die wordt veroorzaakt door stikstof. Ze vinden dat de politiek daar snel meer actie tegen moet ondernemen. Gebeurt dat niet? Dan zet Greenpeace een rechtszaak tegen de Staat door. „Ons geduld is op”, zegt directeur Andy Palmen.

Op dit moment hanger drie meterslange, felgele spandoeken op en bij de Tweede Kamer. „Blabla stikstofcrisis… politiek, pak NU de natuurcrisis aan”, leest één van de doeken.

Greenpeace activisten op het dak van de Tweede Kamer

Vanochtend gingen rond de twintig actievoerders vroeg de deur uit om met ladders op het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer te klimmen, om zo de boodschap van Greenpeace kracht bij te zetten. Een aantal van hen werd tegengehouden door de politie, die de hoofdingang bewaakte. Verder verliep de protestactie rustig.

De politie laat de actievoerders op het dak hun gang gaan, maar vliegt er wel overheen met een helikopter. „Ze willen vast laten zien dat ze er bovenop zitten”, zegt Palmen. Hij en zijn groep hebben hun reactie al uitgeschreven op een spandoek: „Politiek schiet op, wij zitten erbovenop!”

Activisten willen duidelijkheid Tweede Kamer

De organisatie is „helemaal klaar met de eindeloze stikstofdiscussie”. Dat staat op de website van Greenpeace waarop ze vertellen over hun actie. „Nederland schendt al jaren de Europese natuurbeschermingswetten door de extreem hoge uitstoot van stikstof die neerslaat in de natuur”, motiveert de organisatie het protest.

Hun doel is dat ze uiterlijk volgende week, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, duidelijkheid willen over de stikstofaanpak. Volgens Palmen is het nodig dat er zo snel mogelijk wordt ingegrepen. Hoe reëel deze verwachtingen zijn? „Ik geloof in onze democratie. De regering heeft het laten afweten, het is nu alle ballen op de Tweede Kamer.” Over de afloop maakt hij zich wel zorgen. „Ik ben niet naïef.”

1 miljard nodig voor noodhulp Afghanistan, aldus VN: ‘Totale ineenstorting’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Activisten Greenpeace beklimmen Tweede Kamer: ‘Ons geduld is op’
Sluiten