Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 23 aug 2021

Ophef over controversieel besluit asielkinderen van Broekers-Knol: ‘Schaamteloos’

Op sociale media stromen boze reacties binnen op het nieuwe beleid van demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie. Zonder de Tweede Kamer in te lichten, heeft zij een nieuw beleid doorgevoerd waar honderden asielkinderen de dupe van worden. Dat blijkt uit interne IND-stukken die NRC heeft ingezien.

Volgens VluchtelingenWerk Nederland zorgt het nieuwe beleid ervoor dat gezinnen van vluchtelingen verscheurd blijven en dat honderden kinderen hun ouders nooit meer zullen zien. De organisatie stelt dat het beleid in strijd is met Europese en internationale afspraken die zijn gemaakt over de opvang van asielkinderen.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND beschouwt sinds november van vorig jaar alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv’ers) niet meer als alleenstaand, als zij in Nederland opgevangen kunnen worden door een familielid. Daardoor hebben kinderen geen recht meer op het nareizen van ouders, broers en zusjes. De maatregel zou een einde moeten maken aan het vooruitsturen van minderjarigen als ‘kwartiermaker’ voor asiel voor de rest van het gezin in Nederland. Dat is in het verleden wel gebeurd.

Broekers-Knol negeert advies van IND

De maatregel heeft al ongeveer tweehonderd amv’ers getroffen. Broekers-Knol zou het beleid doorgevoerd hebben tegen het advies van de IND in. Hier wist de Tweede Kamer niets van af en daarom vragen zij opheldering. VluchtelingenWerk: „We zijn er verbolgen over. Dit heeft enorme gevolgen voor de levens van honderden kinderen die al zoveel hebben meegemaakt en die hun ouders juist zo hard nodig hebben. We vinden het buitengewoon ernstig dat de staatssecretaris dit heeft doorgeduwd.”

VluchtelingenWerk roept de Tweede Kamer met klem op om de demissionair staatssecretaris te corrigeren. De organisatie zal zich met anderen gaan inspannen om er voor te zorgen dat asielkinderen alsnog met hun ouders herenigd worden.

‘Schaamteloos’

Volgens boze twitteraars handelt de demissionair staatssecretaris van Justitie niet uit onvermogen, maar is haar besluit juist tactisch genomen. Zo stelt een bezorgde Twitteraar: „Als Ankie Broekers-Knol tegen het advies van de IND in, zonder de Kamer te informeren, maatregelen door kan drukken. Wat heeft het woord demissionair dan eigenlijk nog voor betekenis?”

Ook noemt het boze publiek de demissionair staatssecretaris van Justitie een ‘harteloze trien’ en ‘schaamteloos’. Een andere Twitteraar zegt blij te zijn met de onderzoeksjournalistiek. Daarmee doelt ze op NRC, die de informatie in handen heeft gekregen dankzij het speurwerk in de interne stukken van het IND. Veel mensen op Twitter hopen dat de Tweede Kamer dit zo snel mogelijk gaat oplossen.

KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ophef over controversieel besluit asielkinderen van Broekers-Knol: ‘Schaamteloos’
Sluiten