Daisy Heyer
Daisy Heyer Binnenland 8 aug 2021

Coronagevallen Nederland dalen, vier provincies waarschijnlijk naar oranje op Europese coronakaart

Goed nieuws: het aantal coronagevallen in Nederland blijft dalen en dat is komende week ook te zien op de Europese coronakaart. Vier Nederlandse provincies kleuren hoogstwaarschijnlijk oranje, het op een na laagste niveau, en twee andere provincies komen daar mogelijk bij. De laatste keer dat delen van Nederland zo’n lage waarschuwingskleur hadden, was ongeveer een maand geleden.

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en naar het percentage positieve tests. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.

Alle provincies op coronakaart op rood

Momenteel staan alle twaalf provincies op rood, het een na hoogste niveau. Noord-Holland, Groningen, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg gingen afgelopen donderdag van donkerrood naar rood.

De provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland hebben zo weinig nieuwe coronagevallen, dat ze komende week vrijwel zeker dalen naar oranje. Utrecht en Gelderland zitten nog net boven de grens, de kaart van donderdag komt misschien net iets te vroeg voor ze. Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg, Overijssel en Flevoland blijven vrijwel zeker op rood staan.

Nederland op de Europese Coronakaart op 8 augustus 2021.
Nederland op de Europese Coronakaart op 8 augustus 2021. Bron: Reopen.europa.eu

Flevoland meeste coronagevallen

Flevoland is momenteel de grootste brandhaard van het land. Het aantal gevallen daalt er weliswaar, maar niet zo snel als in andere provincies. In Flevoland zijn in de afgelopen twee weken 1297 mensen positief getest, onder wie ruim 800 mensen uit Almere. Omgerekend zijn dat 307 positieve tests op elke 100.000 inwoners. Noord-Holland registreerde in dezelfde periode 8582 nieuwe gevallen, wat neerkomt op 298 per 100.000. Limburg telde 289 positieve tests op elke 100.000 mensen en Zuid-Holland 286.

Woensdag nieuwe coronakaart

Op woensdag komt de Nederlandse overheid met een nieuwe kaart van de risiconiveaus in de 25 veiligheidsregio’s. Nederland telt vier van die niveaus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Welke status een regio heeft, wordt vastgesteld op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen week. Het hoogste cijfer van de twee geeft de doorslag. Momenteel staan twee regio’s op zorgelijk, negen op ernstig en veertien op zeer ernstig.

Puur op basis van het aantal positieve tests in de afgelopen week zouden twaalf regio’s uitkomen op zorgelijk. Dat zijn Groningen, Friesland, Drenthe, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Utrecht, Noord-Holland Noord, Gooi en Vechtstreek, Zeeland en Midden- en West-Brabant. De dertien overige regio’s zouden dan op ‘ernstig’ uitkomen.

Dat veertien regio’s afgelopen woensdag op het hoogste risiconiveau kwamen te staan, komt alleen door het aantal ziekenhuisopnames. Als alleen het aantal positieve testen had geteld, zou de toestand nergens zeer ernstig zijn geweest. Sindsdien is het aantal opnames niet gestegen, maar ook nog niet echt gaan dalen.

Wesley Sneijder in vaccinatiediscussie met Johan Derksen: ‘Waarom zou ik vaccineren?’

Remy Bonjasky bij Humberto over vaccineren: ‘Wil niet zomaar een goedje laten inspuiten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Coronagevallen Nederland dalen, vier provincies waarschijnlijk naar oranje op Europese coronakaart
Sluiten