Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 18 aug 2021 / 10:38 uur

Rekeningen van Viruswaarheid en andere ‘antivax’-organisaties geblokkeerd

‘Antivax’-organisaties, zoals Viruswaarheid van Willem Engel, kunnen niet meer bij hun bankrekening. Meerdere banken en betaaldiensten hebben de afgelopen tijd namelijk rekeningen van zulke organisaties geblokkeerd. Volgens de banken verspreiden de organisaties nepnieuws over corona en vaccinaties.

Dat schrijft NRCUit een rondgang bleek dat de rekeningen van zeker acht invloedrijke internetkanalen in de afgelopen maanden zijn geblokkeerd. Viruswaarheid is er daar dus een van, maar ook uitgeverij De Blauwe Tijger en evangelist Jaap Dieleman kunnen niet meer bij hun rekeningen.

Op sociale media reageren mensen verbaasd, en ze vragen zich af of dit ‘zomaar’ mag:

Banken blokkeren rekening Viruswaarheid

De Rabobank lijkt het verst te gaan in zijn beleid, schrijft de krant. „Rabobank faciliteert geen initiatieven die actief complottheorieën en andere bewezen desinformatie verspreiden”, zo staat in een intern bericht. „We richten ons dan vooral op de activisten, want de radicalen kunnen al via de Wwft (wet tegen witwassen en terrorisme, red.) worden aangepakt.”

Volgens de Rabobank zijn de acties van zulke ‘antivax’-organisaties „schadelijk”. Daarom, bevestigen ze aan NRC, accepteren ze ‘dergelijke klanten’ niet meer. Triodos Bank weigert volgens de krant Viruswaarheid als klant. De bank schreef in een e-mail – die in bezit is van de krant – aan de actiegroep dat Viruswaarheid „heeft opgeroepen tot confrontaties die haaks staan op onze waarden”.

Ook Artsen voor Waarheid en Café Weltschmerz geblokkeerd

Ook evangelist Jaap Dieleman kreeg problemen met een betaaldienst. Zo zegde Mollie de samenwerking op, omdat de berichten die hij verspreidt niet passen „bij de bedrijfsvoering van Mollie”. „Zo publiceert u berichten over het niet laten vaccineren tegen het coronavirus”, staat in een e-mail van de betaaldienst. Ook deed Mollie het populaire YouTube-kanaal Café Weltschmerz half april in de ban.

De Blauwe Tijger kreeg problemen met de ING Bank. Dat gebeurde volgens NRC nadat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een dreigingsanalyse de conservatieve uitgeverij omschreef als „een doorgeefluik van anti-overheidspropaganda, nepnieuws en complottheorieën”. Bunq bank zette op zijn beurt de stichting Artsen voor Waarheid aan de kant. Die groep verspreidde in maart een brief onder huisartsen over vermeende risico’s van het vaccineren.

Is er al bijna een nieuw kabinet? Zo staan de zaken er nu voor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Rekeningen van Viruswaarheid en andere ‘antivax’-organisaties geblokkeerd
Sluiten