Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 9 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Duizenden witte rozen op de Dam als steunbetuiging aan Peter R. de Vries

Als steunbetuiging aan Peter R. de Vries zijn vanmiddag vierduizend witte rozen neergelegd bij het Nationaal Monument op de Dam. In een verklaring staat dat het om een initiatief van bezorgde en betrokken burgers gaat. De groep maakt zich zorgen over „de structurele naïeve opstelling vanuit de overheid tegenover de zware criminaliteit”.

Bloemen op de Dam voor Peter R. de Vries

Veel mensen die langs het monument lopen, blijven even staan om te kijken naar de bloemenzee. Een voorbijgangster laat weten dat ze het een prachtig gebaar vindt. „Wie weet steunt het hem.”

Een van de organisatoren laat weten anoniem te willen blijven. „Maar dit zit zo diep, het is fijn iets te kunnen doen.” Om 13.00 uur werd een groot bord onthuld, voor een standbeeld van een brullende leeuw. Op het bord is een foto van Peter R. de Vries te zien en daarboven in grote zwarte letters: ‘Aanval op persvrijheid?’ „Nee het is een aanval op zijn rol als vertrouwenspersoon in het Marengo-proces!”, staat er verder op het bord. „Mark en Ferd, Peter vecht voor zijn leven, benoem de echte pijn! Dit zijn de consequenties van de inzet van de kroongetuige in het Marengo-proces. Ere wie ere toekomt. Peter, houd vol.”

Familie kroongetuige Marengo-proces steunt actie

Peter R. de Vries is vertrouwenspersoon van Nabil B., kroongetuige in het Marengo-proces. Een familielid van B. heeft steun uitgesproken voor de bloemenactie. „Na de moord op mijn broer Reduan en de moord op de advocaat Derk Wiersum is wederom een onschuldig betrokkene in het Marengoproces neergeschoten”, schrijft het familielid in een verklaring.

„Deze traumatische en intens verdrietige gebeurtenis voelt aan alsof mijn hart uit mijn lijf is gerukt, een niet te beschrijven pijn blijft achter. Juist deze lieve man die zo onbaatzuchtig voor mij als familielid opkwam richting een onverantwoordelijke en naïeve overheid, is nu ook slachtoffer geworden.”

Het betrokken familielid wil strikt anoniem blijven. Persbureau ANP heeft de identiteit geverifieerd.

‘Ik hoop dat je snel beter wordt, ik mis je’

Het familielid staat kritisch tegenover de houding van de overheid. „Terwijl Peter R. de Vries vecht voor zijn leven, wordt zijn belangrijke en onvervangbare rol als vertrouwenspersoon in de eerste persconferentie vanuit Mark Rutte al miskend. Peter wilde niet dat ik door de overheid monddood werd gemaakt, ook daarom spreek ik mijn steun uit voor deze actie. Het is tijd voor reflectie bij justitie en de overheid. Reflectie op hun miskenning van Peter als vertrouwenspersoon, hun structurele miskenning voor de gevaren van deze criminele groepering en miskenning van hun verantwoordelijkheden als zijnde overheid.”

Tot slot richt het familielid zich tot De Vries. „Lieve Peter R., ik beloof je dat ik nooit knielend door het leven zal gaan. Ik hoop dat je snel beter wordt, ik mis je.”

Nieuwe maatregelen: ‘Horeca weer om 00.00 uur dicht’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Duizenden witte rozen op de Dam als steunbetuiging aan Peter R. de Vries
Sluiten