Julia Onclin
Julia Onclin Binnenland 17 jul 2021

Frankrijk scherpt inreisbeleid aan, WHO waarschuwt Nederlandse vakantiegangers

Frankrijk heeft het inreisbeleid voor reizigers uit meerdere Europese landen aangescherpt. Reizigers uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Cyprus, Spanje, Portugal en Griekenland moeten zich aan een nieuwe regel houden. De regel gaat vanaf middernacht in en stelt dat reizigers uit de hiervoor genoemde landen een negatieve coronatestuitslag nodig hebben die niet meer dan 24 uur oud is. Naast deze nieuwe maatregel waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Nederlandse vakantiegangers.

Reizigers uit Nederland kunnen in Frankrijk nu nog volstaan met een test die uiterlijk 72 uur oud is. Ze hebben geen testuitslag nodig als ze kunnen aantonen dat ze volledig zijn gevaccineerd met een coronavaccin dat is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau. Het gaat om de middelen van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen.

Een foto van Parijs in coronatijd: lege straten
Landen, zoals Nederland, waar veel mensen ingeënt zijn hebben volgens haar een bijzondere verantwoordelijkheid. Foto: Getty Images / Kiran Ridley

In een interview met het AD stelt topadviseur bij het WHO, Catherine Smallwood, dat Nederlanders die op vakantie gaan voorzichtig moeten zijn. Landen, zoals Nederland, waar veel mensen ingeënt zijn hebben volgens haar een bijzondere verantwoordelijkheid. „Die landen mogen niet de bron van de verspreiding van de ziekte te worden.”

Goed nadenken over vakantie

Volgens Smallwood kunnen Nederlanders wel gewoon op vakantie. Het is echter belangrijk dat ze daarbij nadenken over de risico’s die de coronapandemie met zich meebrengt. „Als je twintig uur in een overvolle bus moet, is dat risico veel groter, dan wanneer je met je eigen auto reist.”

Frankrijk scherpt inreisbeleid aan, WHO waarschuwt Nederlandse vakantiegangers
Voor mensen die niet volledig gevaccineerd zijn, brengt reizen grotere risico’s met zich mee. Foto: ANP JONAS ROOSENS

Als je toch op vakantie gaat, is het verder slim om goed na te denken over wat voor activiteiten je gaat doen. „Is die (je omgeving red.) nauw en besloten, of is er wél voldoende ventilatie? Ga je wandelen in de bergen of ga je naar een groot muziekfestival met veel mensen?”

Voor mensen die niet volledig gevaccineerd zijn, brengt reizen grotere risico’s met zich mee. „Hoe graag we het ook zouden willen, het virus is niet verdwenen. Er is nog steeds erg veel virus in de Europese regio en de trends zien er echt niet goed uit.”

Zorgen om Delta-variant

Smallwood verwacht dat de Delta-variant van het coronavirus zich snel verspreidt in Europa. De gevolgen daarvan zullen vooral te zien zijn in landen waar weinig mensen gevaccineerd zijn. „Die variant is dominant geworden in veel landen in Europa, inclusief Nederland. Daar maken we ons echt zorgen over.”

Roermond dreigt met boetes voor hardnekkige ramptoeristen

Paginagroot rouwbericht van kinderen Peter R. de Vries in kranten: ‘Pap het komt goed’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Frankrijk scherpt inreisbeleid aan, WHO waarschuwt Nederlandse vakantiegangers
Sluiten