Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 7 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

3600 coronabesmettingen, Hugo de Jonge vraagt spoedadvies experts

De voorbije dag zijn bij het RIVM 3688 coronabesmettingen gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds 28 mei. Het zijn veel meer positieve coronatests dan de afgelopen dagen. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft daarom het Outbreak Management Team (OMT) om een spoedadvies gevraagd.

De Jonge wil weten hoe deze cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geduid kunnen worden. In de ziekenhuizen is het, als het om het aantal coronapatiënten gaat, rustig. De bezetting van ziekenhuisbedden is veel lager dan zeer lang het geval was.

Vooral coronabesmettingen onder jongeren

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 11.548 positieve tests, bijna drie keer zoveel als de week daarvoor. Dat komt neer op gemiddeld 1650 nieuwe gevallen per dag. Veruit de meeste positieve tests komen van jongeren, zo zei De Jonge voorafgaand aan een corona-overleg in de Tweede Kamer. Het is daarom niet aannemelijk dat ze zullen leiden tot nieuwe ziekenhuisopnames. Hij hoopt dat het advies van het OMT morgen aan het eind van de dag klaar is. De vragen van Hugo de Jonge lijken duidelijk. Is het aantal coronabesmettingen erg? Zijn er nieuwe maatregelen nodig? Of gaat het vaccineren zo snel en goed, dat de ziekenhuizen geen last krijgen van de toename van positieve coronatests?

De Jonge wil in elk geval weten of deze stijging binnen de verwachtingen valt. Ook wil hij duidelijkheid of de doelen van het kabinet, zoals het beschermen van kwetsbare mensen en het laag houden van het aantal bezette ziekenhuisbedden, op de korte termijn in gevaar komen. Als het OMT extra maatregelen adviseert, besluit het kabinet waarschijnlijk vrijdag nog of het maatregelen gaat nemen en zo ja welke.

Coronabesmettingen in horeca grote steden

Volgens de minister zijn veel coronabesmettingen terug te leiden tot horeca, bijvoorbeeld in steden als Amsterdam, Groningen en Enschede.

Veel mensen hebben nu ten minste één prik gehad of zijn al volledig gevaccineerd. Ook dat kan ziekenhuisopnames voorkomen, zoals nu blijkt in Groot-Brittannië. Daar stijgt het aantal besmettingen hard door de nieuwe, besmettelijkere Delta-variant van het virus, maar de druk in de zorg valt nog mee.

Wel stijgen de cijfers in Nederland nu veel harder dan vorig jaar september. Toen namen de cijfers ook weer snel toe na een zomer met relatief weinig besmettingen. Desondanks staat de minister achter de keuze van onlangs om vrijwel alle coronamaatregelen los te laten. „Die is in de context genomen van enorm dalende besmettingscijfers en ziekenhuisopnames.”

Situatie in ziekenhuizen en op IC’s

Op de Nederlandse intensive cares liggen momenteel 104 coronapatiënten. Dat is één patiënt meer dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal af, tot 102. Gisteren behandelden verpleegafdelingen nog 109 mensen met Covid-19.

In andere Europese landen laait het aantal coronabesmettingen ook op. Dat geldt bijvoorbeeld voor Griekenland en de Algarve in Portugal. Coronamaatregelen worden daar aangescherpt. De Algarve krijgt vanaf een morgen een oranje in plaats van een geel reisadvies (alleen noodzakelijk).

Grapperhaus: ‘Misdaad is meerkoppig monster dat we keihard moeten aanpakken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
3600 coronabesmettingen, Hugo de Jonge vraagt spoedadvies experts
Sluiten