Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 17 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Zeker twee miljoen vrouwen ervaren seksuele intimidatie op de werkvloer

Seksueel getinte opmerkingen, schunnige woorden of sissen. Het blijkt dat de meerderheid van de werkende vrouwen dit ervaart op de werkvloer. Bijna twee derde van de vrouwen heeft te maken met een vorm van seksuele intimidatie op het werk.

Dat meldt vakbond CNV op basis van een onderzoek onder 2700 werkenden. Opiniepeiler Maurice de Hond leidde onderzoek over dit onderwerp. En uit dat onderzoek blijkt dus dat vrouwen niet altijd werken in de meest prettige omgeving. Een derde van de ondervraagden meldt zelfs dat zij in aanraking kwamen met aanranding of een andere fysieke vorm van seksuele intimidatie.

1 op 10 studentes heeft ongewenste seks: ‘Dag later naast elkaar in de collegezaal’

Twee miljoen vrouwen ervaren seksuele intimidatie

CNV-voorzitter Piet Fortuin maakt zich zorgen over de veiligheid voor vrouwen op de werkvloer. „Dit zijn heftige cijfers. Omgerekend betekent dit dat zeker twee miljoen vrouwen op de werkvloer te maken hebben met een vorm van seksuele intimidatie. Ongekend”, zegt Fortuin.

Twee miljoen vrouwen dus, die tijdens hun werkweek hiermee in aanraking komen. Ook sommige mannen ervaren vervelende incidenten op de werkvloer. Maar wel in mindere mate. Van de ondervraagde mannen krijgt 18 procent wel eens een seksueel getinte opmerking naar z’n hoofd. 5 procent van de mannelijke ondervraagden ervoer een fysieke vorm van seksuele intimidatie.

Veiligheid op de werkvloer

Praten over dit soort voorvallen lijkt niet makkelijk. Ruim een kwart van de ondervraagden, die seksuele intimidatie meemaakte, weet niet waar ze terecht kunnen met hun klachten. Eenzelfde percentage besprak de incidenten niet op werk en vertelt ook dat seksuele intimidatie überhaupt niet goed bespreekbaar is.

Volgens het CNV een zorgwekkende ontdekking. De vakbond ziet het liefst dat er een effectieve regelgeving komt. Het CNV vraagt het kabinet dan ook zich te buigen over deze resultaten. De vakbond heeft zelf ideeën hoe het beter kan op de werkvloer. Zo kan volgens hen ieder bedrijf een protocol tegen seksuele intimidatie ontwikkelen. Daarnaast pleiten zij voor een vertrouwenspersoon op het werk, waar iedere werknemer mee kan praten. Werkgevers zijn volgens CNV verantwoordelijk voor een veilige sfeer.

Zuid-Koreaanse vrouwen geteisterd door stiekeme naaktopnames

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zeker twee miljoen vrouwen ervaren seksuele intimidatie op de werkvloer
Sluiten