Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 29 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Student financieel afhankelijk van mama en papa door leenstelsel

Studenten zijn steeds vaker financieel afhankelijk van hun ouders. Twee derde van de studenten krijgt namelijk geld van vader en moeder, en dat is meer dan het ooit was.  De grote boosdoener in dit verhaal? Het leenstelsel. Studentenorganisaties zien het liefst de basisbeurs terug.

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) gaat het om een stijging van 15 procent ten opzichten van 2015. Toen was er namelijk nog geen leenstelsel. Het instituut trekt aan de bel en pleit voor aanpassing van het financieringsstelsel.

https://twitter.com/Marlene00433637/status/1409774729225965571

Leenstelsel zorgt voor ongelijke situatie studenten

De gevolgen van het leenstelsel zijn zichtbaar op verschillende fronten. Studerende jongeren sluiten minder snel een lening af, uit angst voor een hoge studieschuld. Het aantal studenten dat een lening aanvraagt, daalde van 55 procent naar 45 procent. Ook blijven studenten vaker thuis wonen. Uitwonende studenten zijn sneller geneigd geld bij te lenen.

Maar niet iedereen beschikt over ouders met een goed gevulde portemonnee. Juist over die groep maakt het Nibud zich zorgen. Volgens hen is het stelsel zo ingericht dat ouders moeten bijdragen. „Studenten met draagkrachtige ouders kunnen studeren zonder te hoeven lenen. Anderen beginnen hun loopbaan met een financiële achterstand”, vertelt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. „Iedereen kan studeren met studiefinanciering, maar er ontstaat na afloop een grotere ongelijke situatie dan noodzakelijk is”, aldus de Nibud-directeur.

Opvallend: studenten nog best tevreden over (thuis) studeren in coronajaar

Terug naar de basisbeurs

Voor de invoering van het leenstelsel kregen studenten de welbekende basisbeurs. Een financiële gift van de overheid die varieerde tussen de 247 en 460 euro per maand. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) wil weer terug naar deze situatie. Hun manifest Studenten Op Eigen Benen pleit daar voor. Daarnaast wil de belangenbehartiger dat er meer ruimte komt voor studenten, waarvan de ouders niet zoveel verdienen.

Volgens hen hebben studenten, waarvan ouders minder dan 70.000 euro per jaar verdienen, recht op een aanvullende beurs. Kinderen van ouders die tussen de 49.000 en 69.000 euro verdienen, vallen nu tussen wal en schip omdat ouders vaak niet kunnen bijdragen maar ze ook geen aanspraak kunnen maken op die beurs. ISO-voorzitter Lisanne de Roos hoopt dat het manifest aan de formatietafel wordt besproken. „We zien dat studenten afhankelijker zijn geworden van hun ouders en daardoor ook minder financieel zelfstandig.”

https://twitter.com/miriamszalata/status/1409757234117160960

Studieschuld

Ook studentenvakbond LSVb en FNV Young & United zijn kritisch op het leenstelsel en zien graag de basisbeurs terug. „Zelfs als je twaalf uur per week werkt, kun je bij lange na niet rondkomen. Daardoor begin je je werkende leven met een torenhoge studieschuld”, zegt de nieuwe LSVb-voorzitter Ama Boahene.

https://twitter.com/ChronicVillain/status/1409459382287544320

Opnieuw ‘bangalijst’ bij Vindicat opgedoken, met namen van 100 studentes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.