Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 15 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Overlast in en rond azc’s door ‘asociaal en crimineel gedrag’ van sommige asielzoekers

Een aantal asielzoekers veroorzaken met „asociaal en crimineel gedrag” problemen in en rond asielzoekerscentra. Voor ‘gewone’ azc’s is het moeilijk in te grijpen, omdat ze daar onvoldoende middelen voor hebben. Daarvoor waarschuwt de Inspectie Justitie en Veiligheid in een onderzoek dat vandaag verscheen.

De groep die problemen veroorzaakt, is klein. Vaak kampen zij met verslavingen of psychische problemen. De inspectie komt nu met aanbevelingen om de zorg voor die mensen te verbeteren.

Overlast in asielzoekerscentra

De groep asielzoekers veroorzaakt niet alleen overlast in de asielzoekerscentra, ze plegen ook herhaaldelijk strafbare feiten. Denk aan winkeldiefstal, zwartrijden of hinderlijk gedrag in het openbaar. Daarmee dreigen ze het draagvlak voor de opvang te ondermijnen, waarschuwt de inspectie. De inspectie raadt aan om alle strafrechtelijke mogelijkheden die er zijn ook te benutten.

Maar die problemen verhelpen is geen eenvoudige zaak, volgens de inspectie. Veel van de asielzoekers die problemen veroorzaken, komen uit Marokko, Algerije, Libië of Tunesië. En juist die landen werken nauwelijks mee aan de terugkeer van die groep. Daar komt nog eens bij dat de meeste opvanglocaties niet de middelen hebben om deze groep bij te staan en om, waar nodig, in te grijpen. Slechts op één plek is dat mogelijk: de zogenoemde Handhaving en Toezicht Locatie (HTL) in Hoogeveen. Maar daar is niet voor iedereen plek. Daarnaast had de inspectie eerder kritiek op de aanpak op deze locatie. Inmiddels is de situatie daar verbeterd.

Problemen van asielzoekers

Medewerkers van de opvang moeten beter opgeleid worden om deze groep te helpen, volgen en aan te pakken, als dat nodig is. Dat kan volgens de inspectie de problemen verhelpen. Daarnaast is het handig als landen binnen de Europese Unie strafrechtelijke informatie uitwisselen. Deze groep reist namelijk veel rond, maar landen weten het niet van elkaar als iemand elders de wet heeft overtreden.

De asielzoekers die overlast veroorzaken, zijn veelal niet op de vlucht voor bijvoorbeeld vervolging of geweld. Volgens de inspectie gaat het om mensen die in Europa een beter leven hopen te vinden. De grootste overlast wordt veroorzaakt door een groep van zo’n 350 mensen op 27.500 mensen in asielzoekerscentra in totaal. Het is dus slechts een klein deel van alle asielzoekers in ons land.

Er zitten ook minderjarige asielzoekers tussen, die overlast geven. Zij hebben geen asielaanvragen ingediend, staat in het rapport. De IND, Dienst Terugkeer en Vertrek en de politie moeten kijken of direct een uitzettingsprocedure gestart kan worden als zij in de opvang problemen veroorzaken. Voor minderjarigen is er ook een speciale opvang, vergelijkbaar met de HTL. Ook deze zogenoemde PON-locaties zijn effectief in het bestrijden van overlast.

Awakenings zet met ADE technoshow Reinier Zonneveld in Ziggo Dome neer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Overlast in en rond azc’s door ‘asociaal en crimineel gedrag’ van sommige asielzoekers
Sluiten