Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 8 jun 2021

NVJ krijgt dreigmails na uithaal Wilders: ‘Alle journalisten moeten dood’

Nadat Geert Wilders journalisten ‘tuig van de richel’ noemde en journalistenvakbond NVJ aangaf met hem in gesprek te willen, heeft de organisatie flink wat dreigmails ontvangen. En daar staan niet zomaar wat bedreigingen in, nee, in een mail staat zelfs dat alle journalisten dood moeten.

„Dit is dus wat veel van onze collega’s op dagelijkse basis in de mail en op sociale media te horen krijgen”, zei NVJ-secretaris Thomas Bruning vandaag op NPO Radio 1. Hij las een van de mails voor, waarvan de schrijver dus van mening is dat journalisten dood moeten.

Wilders heeft inmiddels, via Twitter, op de uitnodiging gereageerd. Volgens hem is de NVJ „hypocriet”. „De keren dat door jullie media onwaarheden en rotzooi is verspreid waarin ik jarenlang als xenofoob, extreemrechts, racist, ondemocratisch of nazi ben neergezet zijn ontelbaar.” Hij voegt eraan toe tegen geweld te zijn „altijd en tegen iedereen”.

Geweld tegen journalisten

De afgelopen tijd lijken geweldsincidenten tegen journalisten en persfotografen steeds vaker voor te komen. Ze krijgen in ieder geval meer media-aandacht. Het meest recente incident betrof een persfotograaf. Iemand duwde hem met een shovel de sloot in, met auto en al. Even daarvoor was te zien hoe mensen bij kerkdiensten in bijvoorbeeld Urk en Krimpen aan den IJssel journalisten schopten en belaagden.

Afgelopen week bleek dat acht op de tien journalisten weleens agressie meemaakt. Ze worden dan mishandeld of bedreigd. Dertig procent maakt dat zelfs maandelijks of vaker mee.

Wilders: ‘Tuig van de richel’

Even nadat het nieuws over de vele geweldsincidenten tegen journalisten bekend werd, trok Wilders naar Twitter. „Journalisten zijn – uitzonderingen daargelaten – gewoon tuig van de richel.” Mogelijk reageerde hij hiermee op publicaties in het NRC over vermeend seksueel wangedrag van PVV-parlementariër Dion Graus. Thierry Baudet deed ook een duit in het zakje, retweette Wilders’ tweet en schreef: „Is zo.”

Sociale media stroomden vol met verontwaardigde reacties, omdat het leek alsof de PVV’er het geweld tegen journalisten goedpraatte. Daarop gaf de NVJ aan in gesprek te willen gaan met Wilders, over de manier waarop hij journalisten benadert en vooral in openbare uitingen doorlopend afkraakt.

Personeel NS bezorgd om drukte in de trein: ‘We voelen ons een kleuterjuf’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
NVJ krijgt dreigmails na uithaal Wilders: ‘Alle journalisten moeten dood’
Sluiten