Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 30 jun 2021

Nog nooit viel er in Maastricht zóveel regen, overstroming Eygelshoven

Je hebt regen en je hebt regen. In Zuid-Limburg ging het gisteren wel heel erg te keer. Nog nooit viel er in Maastricht zóveel water in 24 uur. En vraag maar eens in het dorp Eygelshoven hoe het daar gisteren was…

In Maastricht viel er gisteren 87,2 millimeter neerslag. Niet eerder sinds het begin van de metingen op dat officiële KNMI-weerstation viel op één dag zoveel neerslag. Dat meldt weerdienst Weeronline.

Extreem veel regen in korte tijd en record

De grote hoeveelheid neerslag zorgde voor overstromingen in het Zuid-Limburgs heuvelgebied. In de middag en avond trokken zware regen- en onweersbuien over de regio. Vanwege de lage treksnelheid kon zeer lokaal in korte tijd extreem veel neerslag vallen. De meeste neerslag op een officieel weerstation van het KNMI viel in Maastricht, zoals gemeld ruim 87 millimeter. Ruim 22 millimeter viel binnen tien minuten, iets wat gemiddeld eens per 50 jaar voorkomt.

Deze enorme hoeveelheid neerslag op één dag is ook een record voor het officiële KNMI-weerstation. Het oude record was 82,7 millimeter en gemeten op 18 juni 1966.

Overstroming in dorp Eygelshoven

Op de natste plaatsen viel gisteren nóg meer neerslag dan in Maastricht. Een weeramateur in Montfort heeft 91 millimeter gemeten. Op basis van radarbeelden moet in de regio rondom Eygelshoven, nabij Heerlen, zeer lokaal meer dan 100 millimeter zijn gevallen.

Dat deze hoeveelheid regen in korte tijd voor lokale overstromingen zorgt – zoals in Eygelshoven – is niet bijzonder. Zeker in het Limburgs heuvelgebied, waar al het regenwater van één regio de dalen in stroomt, levert het soms gevaarlijke omstandigheden op. Dit was gisteravond ook het geval. Maar veel, heel veel was het wel.

Nog geen treinen en gas na de regen

Als gevolg van het noodweer boven Zuid-Limburg rijden er vandaag geen treinen tussen Sittard en Maastricht. Arriva en de NS zetten bussen in. Arriva wijst als oorzaak op „de hevige weersomstandigheden van gisteravond”. Ondertussen hopen in de loop van vandaag tientallen inwoners van het Kerkraadse stadsdeel Eygelshoven weer op het gas aangesloten te worden.

Door de modderstromen tijdens de slagregens ontstond een gaslek op de Veldhofstraat in Eygelshoven, waaraan netbeheerder Enexis de handen vol heeft. Woningen werden ontruimd, de bewoners van een zorgcentrum moesten hun appartementen verlaten en een supermarkt werd noodgedwongen gesloten.

Onlangs was het qua hoeveelheid regen ook al raak in Noord-Holland, toen stonden in de regio Alkmaar de straten blank. Na de historische bui en het afvloeien van het overtollige water, hebben vooral de vissen het daar nu moeilijk.

Miss met een missie: finaliste Miss World Nederland Laura strijdt tegen de loonkloof

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nog nooit viel er in Maastricht zóveel regen, overstroming Eygelshoven
Sluiten