Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 jun 2021

Seksueel misbruik binnen katholieke kerk zwaarder bestraft

Seksueel misbruik binnen de katholieke kerk is een ernstig vergrijp dat al jaren ter discussie staat. Het lijkt erop dat de kerk de wetten bijstelt en daders van seksueel misbruik straks zwaarder bestraft.

De in 2013 aangetreden Paus Franciscus roept al geruime tijd dat hij seksueel misbruik harder wil bestraffen. In het nieuwe wetboek voor het kerkelijk recht volgen dan ook de nodige veranderingen. En dat zijn de meest ingrijpende wijzigingen in bijna veertig jaar. Leden van de katholieke kerk die zich voorheen strafbaar maakten aan seksueel misbruik, werden enkel bestraft voor „schenden van celibaatplicht”. Celibaat betekent ongehuwd en geen seks.

Belangenorganisatie COC wil dit jaar nog verbod op ‘homogenezing’

Seksueel misbruik zwaarder bestraft

Straks wordt misbruik bestraft als „misdrijf tegen de waardigheid van een persoon”. Waarbij de impact op het slachtoffer veel meer aandacht krijgt. Priesters die zich schuldig maken aan seksueel misbruik, worden uit hun ambt ontheven. Ook krijgen zij te maken met andere ‘rechtvaardige straffen’. Daarnaast hangen boetes of schadevergoedingen hen boven het hoofd.

Het oude wetboek, wat de leidraad was voor het strafrecht rondom de katholieke kerk, was behoorlijk gedateerd. Deze bleef ongewijzigd sinds 1983 en was volgens critici „verouderd en vaag”. De nieuwe variant moet daarin verandering bieden. Ook de term ‘grooming’ komt in dit nieuwe wetboek voor. Het groomen van minderjarigen en kwetsbare volwassenen wordt strafbaar. Met grooming duidt men op het feit dat iemand vertrouwen wint bij een slachtoffer om hen daarna te verleiden tot seksuele handelingen.

Paus hoopt op minder vergrijpen binnen katholieke kerk

Daarnaast wordt ook het niet aangeven van verdenkingen van misbruik strafbaar. Vanaf 8 december 2021 geldt de nieuwe versie van het wetboek officieel voor iedereen binnen de kerk. De afgelopen jaren klonk veel kritiek op de kerk en de aanpak bij seksueel misbruik. Dit werd veelal ontkent of weggemoffeld en niet bestraft zoals dat zou moeten. De paus hoopt met de hervormingen dat het aantal straffen dat door de rechtbanken wordt opgelegd, afneemt. Hoewel hij al meerdere maatregelen heeft getroffen, vinden sommige slachtoffers dat het Vaticaan niet voldoende doet om kinderen te beschermen.

Minderjarigen op OnlyFans: ’14-jarige gebruikte oma’s paspoort’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Seksueel misbruik binnen katholieke kerk zwaarder bestraft
Sluiten