Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 10 jun 2021

Grapperhaus over zedenzaken: ‘Niet de bedoeling om aangifte te ontmoedigen’

Een slachtoffer in een zedenzaak krijgt vaak twee weken bedenktijd, concludeerde de inspectie Justitie en Veiligheid onlangs. Maar dat hoeft helemaal niet, en is ook geen norm. Nu gaat Ferd Grapperhaus, demissionair minister van Justitie, kijken of de politie zich bij zulke zaken goed houdt aan de instructies. Er bestaat namelijk een soort ‘handleiding’ voor hoe om te gaan met het slachtoffer.

Volgens Grapperhaus zouden zedenrechercheurs na een meldingsgesprek zélf moeten nagaan of het slachtoffer uiteindelijk aangifte wil doen. D66 zegt dat dat nu nog vaak aan het slachtoffer wordt overgelaten. De inspectie zegt dat zedenrechercheurs te vaak de nadruk leggen op mogelijke negatieve gevolgen van aangifte doen.

„Het aantal meldingen van verkrachting stijgt, maar aangiften nemen af. Onbewuste ontmoediging bij de politie speelt daar een rol in”, stelde D66-Kamerlid Hanneke van der Werf. Volgens haar zijn er juist negatieve gevolgen wanneer slachtoffers besluiten geen aangifte te doen. Ze kunnen daar achteraf spijt van krijgen.

D66 en CDA pleiten voor meer inzicht in het probleem, zodat de drempel voor aangiften in zedenzaken verlaagd wordt. Het kabinet moet volgens hen jaarlijks verslag uitbrengen over het aantal meldingen en aangiften van verkrachting. De regeringspartijen dienen hierover een motie in.

Grapperhaus: ‘Zedenzaken zijn complex’

Grapperhaus noemt zedenzaken complex. En dan met name wanneer de dader bevriend was met het slachtoffer, of als het bijvoorbeeld een familielid betreft. De zedenrecherche is precies daarom al versterkt en professioneler geworden dankzij negentig extra fulltime plekken. Het is niet de bedoeling om aangifte te ontmoedigen, en volgens Grapperhaus is de politie op dat gebied niet onverschillig. Wel kan het op verschillende punten in de hele opsporingsketen nog beter, zei hij.

Tegelijk vindt de minister dat het strafrecht niet altijd de oplossing is. Het gaat volgens hem ook om de samenleving en „hoe we met zijn allen omgaan met de zeden. Normloosheid lijkt soms wel de norm geworden”. Hij vindt het aantal vrouwen dat te maken krijgt met verkrachting – één op de acht vrouwen – schokkend.

We willen graag van de mondkapjesplicht af, maar er is nog ‘te veel onzekerheid’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Grapperhaus over zedenzaken: ‘Niet de bedoeling om aangifte te ontmoedigen’
Sluiten