Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen | LinkedIn Binnenland 21 jun 2021 / 13:50 uur

‘CDA wil niet regeren met PvdA én GroenLinks, vergelijkt ze met PVV en FVD’

Het wil nog niet echt vlotten met de formatie. Zeker niet nu het CDA het linkse blok van PvdA en GroenLinks in één adem zou hebben genoemd met PVV en Forum voor Democratie. Die partijen hadden zij al voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart uitgesloten van eventuele samenwerking.

Naast dat PvdA en GroenLinks elkaar vasthouden, doen ook VVD en CDA dat. Die laatste twee partijen willen niet met beide linkse partijen onderhandelen. De VVD ziet geen mogelijkheden voor een meerderheidskabinet zonder het CDA.

Onder kiezers ontstaat ophef na deze vergelijking van de christendemocraten. Iemand wijst er ook op dat het CDA lokaal wel vaak in het college zit met PvdA en GroenLinks.

Formatie zit in een ‘impasse’

Dit weekeinde vonden er een hoop telefoongesprekken over en weer plaats. Maar ook dat heeft nog niet geleid tot een doorbraak in de kabinetsformatie. Informateur Mariëtte Hamer droeg de zes mogelijk kabinetspartijen vrijdag op in gesprek te gaan om de „impasse” te doorbreken, maar dat is volgens ingewijden tot dusver niet gelukt.

Voor D66, na de VVD de grootste partij in de Tweede Kamer, is een zo progressief mogelijke coalitie ideaal. Die partij ziet PvdA en GroenLinks wél zitten als coalitiepartners. Die combinatie staat ze meer aan dan voortzetting van de huidige samenwerking met de ChristenUnie, die de afgelopen periode een blokkade opwierp voor hervormingen op medisch-ethisch gebied die voor D66 erg belangrijk zijn. Daaronder valt bijvoorbeeld het standpunt van D66 over abortus.

PvdA en GroenLinks, VVD en CDA houden elkaar vast

Maar ook op links zit het nog erg vast. PvdA en GroenLinks blijven erbij dat ze niet afzonderlijk van elkaar in een kabinet willen. De ene partij wil alleen in het kabinet als de ander er ook bij wordt betrokken. Volgens betrokkenen zien de linkse partijen ook niet in waarom zij elkaar los zouden moeten laten, terwijl VVD en CDA elkaar net zo goed vasthouden. GroenLinks en PvdA zijn wel bereid met hen te onderhandelen.

De partijleiders Mark Rutte (VVD), Wopke Hoekstra (CDA), Lilianne Ploumen (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) brengen vandaag weer een bezoek aan informateur Hamer. D66-leider Sigrid Kaag zit in het buitenland en spreekt Hamer digitaal.

Ophef om Sigrid Kaag die met regeringsvliegtuig naar Luxemburg gaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
‘CDA wil niet regeren met PvdA én GroenLinks, vergelijkt ze met PVV en FVD’
Sluiten