Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 20 jun 2021

Begin van astronomische zomer brengt koel en soms kletsnat weer

Officieel moet de zomer nog beginnen, maar de afgelopen tijd kwamen alle ingrediënten die het seizoen typeren al voorbij. Een hittegolf, plaknachten en knetterende onweersbuien. Komende nacht begint de astronomische zomer, waarna het volgens Weer.nl een paar dagen koeler wordt.

In de nacht van zondag op maandag valt het exacte moment van de zonnewende. Dan bereikt de zon op het noordelijk halfrond haar hoogste punt, de Kreeftskeerkring. Dat moment wordt gezien als het officiële begin van de astronomische zomer.

Koele en kletsnatte dagen

Maandag 21 juni is ook de langste dag van het jaar aangezien er dan maar liefst zestien uur en drie kwartier daglicht is. De zon komt namelijk op om 05.18 uur en gaat pas om 22.03 uur onder.

De eerstkomende dagen verlopen in tegenstelling tot afgelopen week behoorlijk koel. Het is zondagnacht en maandagochtend bovendien nog even kletsnat en er komt vanuit het westen weer een heleboel regenwater naar beneden. In de loop van de dag wordt het droger, maar alleen in het uiterste zuidoosten komen nog temperaturen van 20 graden voor. De rest van het land haalt dat niet.

Zomer

Aan het eind van de week gaan de temperaturen weer wat omhoog en vanaf het weekend lijken de zomerse waarden van 25 graden of meer weer bereikt te worden. De extreme hitte of extreme buien van de laatste tijd liggen even niet meer in de verwachting.

Fans Hongarije maakten racistische apengeluiden naar Mbappé en Benzema

Atleten mogen niet van bil tijdens Olympische Spelen, geen condooms uitgedeeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Begin van astronomische zomer brengt koel en soms kletsnat weer
Sluiten