Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 28 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Vaccinatielocaties moeten brieven beter controleren van GGD GHOR

Dat iedereen kan voordringen bij vaccinaties, is al een tijdje bekend. GGD GHOR roept vaccinatielocaties nu op om beter naar de uitnodigingsbrieven te kijken voor de prik wordt gezet.

De gezondheidsinstantie roept medewerkers op goed te kijken naar de brief. Medewerkers moeten beter controleren of iemand de uitnodigingsbrief heeft gehad, zegt een woordvoerder.

Vaccinatielocaties moeten brief checken

De Volkskrant meldt vandaag dat jongeren die nog lang niet in aanmerking komen, voordringen met een trucje. Journalist Daniel Verlaan van RTL Nieuws keek in maart al of het mogelijk is om met een omweg alvast een prik te kunnen halen. Dat ging makkelijker dan verwacht.

Volgens de krant gaat het vooral om studenten. Tientallen hebben aangegeven een medische indicatie te hebben bij het maken van een afspraak, terwijl ze die niet hebben. Op deze manier is het mogelijk om, ook als je wat leeftijd betreft nog niet aan de beurt bent, een prik te krijgen. Het vaccin werd ook daadwerkelijk gezet omdat de GGD sporadisch de uitnodigingbrief checkt die mensen mee moeten nemen naar de vaccinatielocatie, schrijft de krant.

GGD kent trucje niet

De GGD GHOR laat weten dat het bekend is dat mensen voordringen, deze specifieke manier zegt de woordvoerder dan weer niets. „Natuurlijk weten we dat mensen voordringen. We hebben een systeem gemaakt dat zo laagdrempelig mogelijk toegankelijk is.” Het is begrijpelijk dat niet overal wordt gecontroleerd op de brief, is de reactie. Er wordt gesproken van ‘een megaoperatie’. „Dan kan dat voorkomen worden.”

Het artikel in de krant zorgt er wel voor dat de organisatie haar medewerkers oproept toch wat strenger te controleren op de vaccinatielocatie. „We begrijpen dat iedereen graag gevaccineerd wil worden, maar wacht op je beurt. Iedereen komt aan de beurt en we zijn aan het versnellen. We zitten al in de jaren zeventig.”

‘Proces gaat zo sneller’

Een reden om voor te dringen is volgens ondervraagden in de krant het lage opkomstpercentage. „Er zijn veel mensen die bang zijn voor het vaccin en ’m niet nemen”, zegt een 24-jarige tegen de krant. „Op deze manier help ik om het tempo van vaccineren te versnellen. Ik neem een plek over van iemand die zich niet opgeeft en dat kan geen kwaad.” Eerder deze week bleek al dat veel mensen graag geprikt willen worden.

Zo werkt het volgens de woordvoerder niet. „We hebben vaccin voor de mensen die een afspraak maken. Je neemt geen plek over, je neemt een plek in van iemand die er al wel recht op heeft en een vaccin wil hebben. Die krijgt hem daardoor later.”

Ziekenhuizen: grootste afname patiënten met corona in een week

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vaccinatielocaties moeten brieven beter controleren van GGD GHOR
Sluiten