Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 8 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Rutte: ‘EU-landen mogelijk pas in augustus klaar voor coronapas’

Er komt mogelijk een zogenoemde coronapas aan. Nederland wil daar eind juni of begin juli mee beginnen. Maar, zegt demissionair premier Mark Rutte, het kan zomaar zijn dat het in andere EU-lidstaten een stuk langer duurt. Andere Europese landen zijn mogelijk pas in augustus klaar om reizigers toe te laten met zo’n coronapas.

Ook moeten de EU-landen het nog eens worden over de regels voor de QR-code waarmee reizigers straks kunnen aantonen dat ze het coronavirus niet bij zich dragen. Als dat volgens plan lukt, worden die 21 juni van kracht. Maar de lidstaten hebben dan nog zes weken de tijd om ze in te voeren, memoreert Rutte.

‘Geen tijd verliezen’ bij coronapas

Na 21 juni wil Nederland „geen tijd verliezen”. Het duurt dan „dagen, maximaal één à twee weken” om zelf van start te gaan, zei Rutte na overleg met de andere EU-leiders. Volgens hem hebben heel veel landen belang bij zo’n coronapas, en zeker belang bij een snel begin daarmee. Bijvoorbeeld vakantielanden als Italië en Spanje, die niet weer een zomer willen zonder dat ze iets verdienen aan toeristen.

Reizigers kunnen straks met een QR-code bewijzen dat ze zijn ingeënt, negatief zijn getest of recent een besmetting hebben doorgemaakt en daardoor zijn beschermd. Daardoor moeten landen, met het zomerseizoen voor de deur, weer veilig toeristen en andere reizigers kunnen ontvangen.

Reizen binnen EU

Maar als die coronapas werkt, betekent dat nog niet dat alle EU-burgers weer overal naartoe kunnen. Als een land bijvoorbeeld inent met een vaccin dat andere landen niet erkennen, kunnen die „in het uiterste geval” reizigers uit dat land een quarantaine opleggen, erkent Rutte. Maar hij hoopt dat landen als Hongarije, dat nu bijvoorbeeld Chinese en Russische vaccins gebruikt, en de andere lidstaten de komende tijd meer op één lijn komen. „Maar als je een paar verschillen houdt, is dat ook geen ramp.”

Rutte ziet er in ieder geval niets in om in de QR-code bijvoorbeeld ook zichtbaar te maken met welk vaccin de drager is ingeënt. „Privacy is voor ons heel belangrijk.”

Relletje tussen 50PLUS en Den Haan na grap van cabaretier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rutte: ‘EU-landen mogelijk pas in augustus klaar voor coronapas’
Sluiten