Femke van Rooijen
Femke van Rooijen | LinkedIn Binnenland 29 mei 2021 / 14:30 uur

Kabinet wil nog geen verbod op homogenezing, ondanks Kamermeerderheid

Het demissionaire kabinet komt voorlopige nog niet met een verbod op homogenezing. Hoewel een ruime Kamermeerderheid wel wil dat er zo snel mogelijk een verbod komt op homogenezingstherapieën, laat het kabinet het besluit over aan de opvolgers.

Het is volgens het kabinet nu nog niet mogelijk om te bepalen op welke manier het voorkomen en tegengaan van homoconversie het meeste succesvol kan worden gerealiseerd. Dat schrijven zorgminister Hugo de Jonge en minister van Justitie Ferd Grapperhaus aan de Tweede Kamer.

Eerst nog een onderzoek naar homogenezing nodig

Er is volgens hen eerst meer onderzoek nodig om vast te stellen wanneer er precies sprake is van homogenezingstherapie. Dat is nu nog lastig te zeggen, benadrukken de ministers. Dat heeft onder andere te maken met het doel van de therapie. Deelnemers kunnen ook alleen gevraagd worden om hun gevoelens te onderdrukken. Ook het feit dat homogenezing vaak voorkomt binnen religieuze, besloten kringen en de activiteiten daar niet worden herkend als homogenezing maakt het moeilijk om te zeggen wanneer er precies sprake is van homogenezingstherapie. Gesprekken kunnen namelijk ook als therapeutisch of levensbeschouwelijk worden gezien.

Er komt dus eerst nog een onderzoek naar de „verdere juridische mogelijkheden” om de praktijken aan banden te leggen. Dat onderzoek zal plaatsvinden tussen juni en oktober volgend jaar, zo melden de ministers in de reactie op het onderzoek van onderzoeksbureaus Ateno en Bureau Beke. Sinds de publicatie van het onderzoek vraagt een ruime meerderheid van de Kamer om een verbod op homogenezing.

Steunpunten en gedragscode

Wel wil het kabinet al een aantal maatregelen nemen om de conversietherapieën ‘krachtiger’ tegen te gaan. Zo komen er steunpunten voor lhbti’ers en wordt er in de tussentijd ook een ‘gedragscode’ opgezet. Die gedragscode moet ervoor zorgen dat er een „norm kan wordt gesteld ten aanzien van seksuele identiteit in relatie tot geloof en levensovertuiging”. „Iedereen moet altijd en overal zichtbaar zichzelf kunnen zijn”, schrijven de ministers. Ze erkennen dat niet iedereen in Nederland dat ook daadwerkelijk ervaart.

Sommige aspecten van homogenezingstherapieën zijn al in strijd met de wet, bijvoorbeel wanneer er sprake is van dwang. Het Humanistisch Verbond moet samen met religieuze koepelorganisaties werken aan deze gedragscode.

Argentijnse nieuwslezeres meldt per ongeluk dood van William Shakespeare

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Kabinet wil nog geen verbod op homogenezing, ondanks Kamermeerderheid
Sluiten