Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 22 mei 2021

Jeangu Macrooy heeft deel van z’n punten al binnen

Vanavond is de grote finale van het Eurovisie Songfestival, om 21.00 uur. Dan bepaalt het Europese volk (en het Israëlische en Australische) wie de opvolger van Duncan Laurence wordt als winnaar van het muzikale festijn. Maar het lot van de deelnemende landen ligt niet alleen in ‘onze’ handen, ook in die van de vakjury. En zij hebben gisteravond al hun punten gegeven, ook aan Jeangu Macrooy.

Punten voor Jeangu Macrooy

Het lot van de landen ligt dus deels al vast. Gisteravond boog de Europese en Australische vakjury zich over de finaleacts. Maar welke punten zij aan wie gaven, blijft nog geheim, tot vanavond.

Onze inzending, Jeangu Macrooy, trad (en treedt vanavond ook) als 23ste op. De uitvoering van zijn nummer Birth Of A New Age zat goed in elkaar, en ook hijzelf was blij met zijn performance. Na afloop sprong hij namelijk blij op en neer, terwijl hij het publiek bedankte. En het publiek zelf leek ook te genieten: ze zongen het refrein luidkeels mee. Toen Jeangu klaar was, trakteerden ze hem op een groot applaus.

Stefania op Eurovisie Songfestival

Nederland heeft nóg een vertegenwoordiger op het Eurovisie Songfestival. Dat is Stefania, die voor Griekenland uitkomt. Zij komt eigenlijk uit Utrecht, en dus hoort ook zij een beetje ‘bij ons’. Zij trad gisteravond als tiende op, voor de vakjury’s. Haar act is, met allerlei green screens, nogal ingewikkeld, maar technisch gezien ging er weinig mis. Het aantal schaduwen van de dansers die niet in beeld zouden moeten zijn, bleef beperkt. Vocaal liet Stefania niet haar beste optreden tot nu toe horen. Mogelijk speelden hierbij de zenuwen een rol.

De punten van de vakjury’s tellen voor de helft mee. De televoters stemmen vanavond mee tijdens de liveshows. Ook die tellen voor vijftig procent mee.

Eerbetoon aan Duncan Laurence

En dan is er nog Duncan Laurence, die vanavond na 735 dagen eindelijk wordt ‘vervangen’. Hij zou een spectaculair optreden geven, maar hij raakte besmet met het coronavirus. Nu zal hij niet live te zien zijn, maar wordt een repetitievideo getoond. Om hem een beetje te troosten, is een eerbetoon aan hem vanavond te zien op de Zalmhaventoren in Rotterdam. Op de hoge toren, in de buurt van de Erasmusbrug, is dan de tekst „We love Duncan” te lezen.

Rotterdam is de hele week al het toneel van verschillende Eurovisie Songfestival-projecties. Gisteravond was de tekst ook al te zien op het gebouw.

Duncan Laurence laat op Instagram weten erg dankbaar te zijn voor het gebaar. „Dit is zo lief. Bedankt Rotterdam en Eurovision. Ik kan niet wachten om de show vanavond te zien.” Eerder schreef de zanger dat dit een van de verdrietigste momenten uit zijn leven was. „Ik heb me nog nooit zo machteloos gevoeld. Ik ben zo voorzichtig geweest. We zijn allemaal zo voorzichtig geweest, maar helaas kunnen dit soort dingen nog steeds gebeuren.”

Duncan Laurence, Eurovisie Songfestival, finale, Ahoy

De finale van het Eurovisie Songfestival is om 21.00 bij NPO1 te zien, maar is hier ook live te volgen.

Nick, Simon en Kees gaan voor docuserie naar ABBA-studio’s: ‘Meters hoog kippenvel’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jeangu Macrooy heeft deel van z’n punten al binnen
Sluiten