Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 25 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Niet alle evenementen gaan door dit jaar: ‘Politie door mankracht heen’

Overwerken, rellen, demonstraties en handhaven van coronaregels. De politie zit volgens Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, aan z’n tax. Daardoor ontbreekt het straks aan mankracht als evenementen weer van start gaan. En dat betekent dat sommige evenementen niet doorgaan dit jaar.

De Nederlandse Politiebond reageert op berichtgeving van radiozender BNR. Voorzitter Jan Struijs vertelt dat een selectie aan evenementen doorgaat. En dat betekent dat gemeenten sommige evenementen moeten annuleren.

Evenementen schrappen door tekort aan politie

Waarschijnlijk verheugen velen zich erop dat er in het najaar weer evenementen kunnen plaatsvinden. Bij gemeenten druppelen allerlei initiatieven binnen met de hoop op ‘groen licht’. „Dat weegt niet op tegen de beschikbaarheid van de politie. De politie is namelijk volledig door zijn menskracht heen. We zullen die schaarste moeten gaan verdelen”, zegt Struijs. En dat betekent volgens hem schrappen in het evenementen aanbod.

Dat de politie aan z’n tax zit, is volgens de voorzitter niet zo gek. De politiemensen werkten de afgelopen tijd veel over. Daarnaast kwam de handhaving van coronaregels bovenop andere taken. En vergeet niet de rellen, demonstraties en voetbalwedstrijden van de afgelopen tijd. „Het aantal overuren stapelt zich enorm op, en tegelijkertijd kan er geen verlof worden opgenomen. En dat gaat maar door, al een jaar lang”, zegt Struijs.

Politie en burgemeesters in gesprek

Welke evenementen wel of niet doorgaan, is nog niet duidelijk. Burgemeesters bepalen dit samen met de politie en overleggen hier de komende weken over. Wel zegt Struijs dat grote evenementen zoals festivals „veel politiemensen” vragen. En noemt hij ook het aankomende EK: „Als we ver komen, zijn er ook weer veel feestjes in het land.”

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) waarschuwde eerder al over de druk op politie en handhavers. Hij zei tegen BNR dat men niet moet denken dat alles straks weer mogelijk is. „De politie en de boa’s hebben ook recht op vakantie, op overuren compenseren. We moeten hier echt nog goed naar kijken”, zei Grapperhaus.

Man die gereanimeerd wordt, bekogeld met brandende fakkel tijdens rellen na NAC-NEC

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Niet alle evenementen gaan door dit jaar: ‘Politie door mankracht heen’
Sluiten